Зашто Норвежани не желе у Европску унију

0

(фото:Регнум.ру)

Зашто Норвежани не желе у Европску унију.

Норвешки емитер НРК известио је у четвртак да је на недавном догађају у Министарству спољних послова норвешки амбасадор у Москви Роберт Квиле рекао да жели да се Норвешка придружи ЕУ. Амбасадор сматра да је реч о безбедности Норвешке и да временом чланство у НАТО неће бити довољно.

Истовремено, под безбедносним се разуме и климатска и економска питања.

Норвешко министарство спољних послова пожурило је да се одрекне Квилеових изјава, уз напомену да је то лично мишљење амбасадора. Али изјава није прошла незапажено.

Тако је Марит Арнстад , чланица Стортинг (парламентског) комитета за спољну и одбрамбену политику из Партије центра, која је део актуелне владе, рекла да је изјава амбасадора у супротности са званичном политиком Норвешке, у којој се наводи да је неприкладна. да се одмах пријавите за чланство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Економија ЕУ под потпуном контролом САД
Питање уласка Норвешке у ЕУ у последње време добија посебну актуелност у контексту компликоване геополитичке ситуације у свету. Међутим, иако многи политичари о томе расправљају, још нису предузети конкретни кораци у том правцу.

Чланство земље у ЕУ је већ неколико деценија предмет дебате политичара, партија и покрета. Двапут је у новијој историји једно питање постало толико критично да је стављено на референдум.

Прво народно гласање одржано је 24-25 септембра 1972. Излазност је била 79,2 одсто, а 53,5 одсто оних који су гласали одговорило је „не“. Резултати референдума су били саветодавне природе, али је Стортинг следио вољу народне већине. То је довело до оставке владе Тригвеа Брателија , за коју је чланство Норвешке у ЕУ било питање принципа. Већина владајуће Радничке партије такође је подржала европске интеграције. Присталице ЕУ укључивале су странку Хøире и синдикате.

Прочитајте још:  САД уносе промене у стратегију нуклеарног оружја са нагласком на конкуренцији
Уочи референдума у ​​штампи је била активна кампања за чланство, што је делимично утицало на резултате (у децембру 1971, према анкетама, 70% Норвежана је било против), али су на крају победили противници.

Други референдум о чланству у ЕУ одржан је 28. новембра 1994. године. Излазност је била веома висока – око 89 одсто, а опет противници евроинтеграција победили су са благом предношћу (52,2 одсто). Истовремено, у региону главног града (Осло и Акерсхус) број бирача за био је 66, односно 63 одсто. „Најевроскептичнији“ регион био је Финмарк, који се граничи са Русијом, где је 74,5% одговорило са „не“.

Прочитајте још:  Лондон: Више десетина демонстраната противника вакцинације упало у зграду више телевизија, узвикивали: „Сад узимају нашу децу!“ (Видео)
Овога пута резултати референдума нису имали последице по владајућу Радничку партију и премијерку Гро Харлем Брунтланд , која се залагала за улазак у Европску унију. Они су остали на власти, а осим тога, Норвешка је остала чланица Уговора о Европском економском простору, чији су услови укључивали интеграцију са ЕУ и придржавање њених директива.

Норвешка се до сада сматра земљом која је најтешње интегрисана са Европском унијом, иако није чланица. Али зашто се никада није придружила и који су главни аргументи противника европских интеграција?

Најважнији од њих је да ће земља ако уђе у ЕУ изгубити још више независности у доношењу важних политичких одлука. За слободољубиве Норвежане важно је да такве одлуке доносе Стортинг и влада, а не Брисел.

Посебно важан фактор у том погледу је слобода управљања ресурсима, првенствено рибарством. Противници чланства страхују да ће друге земље једноставно „испразнити“ рибљи фонд.

Други важан аргумент је да би чланство у ЕУ могло да погоди норвешку пољопривреду и прехрамбени сектор, јер је производња хране у јужној Европи много јефтинија него у самој Норвешкој.

Осим тога, сматрају евроскептици, због посебности географског положаја, еколошку политику такође треба водити самостално.

И на крају, још један од главних аргумената је да је Норвешка, као чланица Уговора о Европском економском простору, већ блиско интегрисана са ЕУ, а многе бриселске директиве су обавезне.

Ово се односи и на спољну политику – земља се увек придружује новим санкцијама против Русије и држављана ЕЕА не захтевају визе за улазак у земљу;

Прочитајте још:  Власник мора да извуче „Фристајлер”
У последње време и противници европских интеграција скренули су пажњу на то да учешће у ЕЕА све више сужава „маневарски простор“ и могућност доношења независних политичких одлука. Захтевају усвајање новог споразума са ЕУ који би више водио рачуна о интересима саме Норвешке и могућности вођења независније политике у кључним областима.

Противљење чланству је и даље снажно: у анкети из марта 2023. 52% би гласало против, 27% би гласало за, а 21% не би гласало на могућем референдуму, према анкети из марта 2023. године. Ако узмемо у обзир само оне који би изашли да гласају, резултат плебисцита би био отприлике овакав: 66,2% „против” и 33,8% „за”.

Истраживање показује да су мушкарци скептичнији према ЕУ него жене. Само старосна група преко 80 година – 59% – је дефинитивно била за улазак у Европску унију. Они млађи би гласали против. Бројке такође показују да су млађи од 30 година највише несигурни: 35% не би изашло на референдум, а 37% би се противило придруживању.

На партијском нивоу, европске интеграције подржава лидерка десничарске партије Хøире Ерна Солберг . Међутим, Хøиреов дугогодишњи партнер у влади, Партија прогреса, се противи. Лидерка странке Силви Листхауг је рекла: „Не требају нам више инструкције из Брисела .

Прочитајте још:  Економски рат против Русије поделио ЕУ, државе су "уморне од санкција"
Актуелни премијер Норвешке, лидер Социјалдемократске лабуристичке партије Јонас Гар Сторе, сматра да то питање неће бити на дневном реду у блиској будућности. Међутим, министар финансија и лидер Партије центра Тригве Слагсволл Ведум страхује да би снажна изборна подршка странке Хøире могла довести до нове рунде дискусија након наредних парламентарних избора 2025. године.

Павел Анисимов

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *