Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић – војници до последњег даха

0

Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић – војници до последњег даха.

Мајор Милан Тепић /1957-1991/ погинуо је 29. септембра 1991. године, када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух касарну ЈНА у Бјеловару, не желећи да непријатељу преда складиште са оружјем.

Прочитајте још:  Годишњица херојске погибије мајора Милана Тепића
Због овог чина, Тепић је постухмно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Прочитајте још:  АЗДЕЈКОВИЋ НА УДАРУ НВО ЛОБИЈА, ПРОФЕСИОНАЛНИХ ГЕЈЕВА И НАРКОДИЛЕРА: Раскринкао превару звану Геј парада
Његово име данас носе улице у градовима широм Србије и Републике Српске, а у његову част Војска Републике Српске установила је посебан Орден за заслуге у рату.

Док је трајала борба за касарну на Војновићу, мајор ЈНА Милан Тепић, командант складишта борбених средстава “Барутана” у селу Беденик, недалеко од Бјеловара, ради спречавања предаје оружја и муниције припадницима хрватске паравојне формације ЗНГ /зенге/, разнео је магацин са 170 тона експлозивних средстава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ратни злочин окидач за крвави сукоб: Нови снимци са места убиства војника ЈНА у Словенији 1991.
Том приликом, страдали су и он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтео да се преда.

“Једном људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко” – написао је у последњем писму мајор Милан Тепић.

Прочитајте још:  Снимак расветљава убиство војника ЈНА у Словенији
У Комленцу, код Козарске Дубице, Тепићевом родном месту, сваке године се обележава дан његове херојске погибије.

Војник Стојадин Мирковић је 1999. године одликован постхумно Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

Прочитајте још:  Поново побуна у Тирани: "Kосово је срце Албаније"
Његови посмртни остаци су у јулу 1995. године сахрањени у родном селу Доње Лесковце, код Ваљева, где му је 2013. откривена и спомен-биста.

Пре неколико година, град Ваљево постхумно му је доделио највеће признање “Септембарску повељу”, а и једна улица у том граду носи његово име.

Хрватска страна потврдила је губитак 11 својих војника током експлозије на Беденику, због чега су из освете стрељали команданта страже на том објекту старијег водника Ранка Стевановића.

Прочитајте још:  Сменити Јелену Милић
За злочине над припадницима ЈНА, у то време једине легалне и регуларне војске у држави СФРЈ, у чијем је саставу тада формалноправно била и Хрватска, још нико није осуђен.

Катера Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *