Унија синдиката просветних радника Крагујевца против пројекта “Здравитас” због кршења права и приватности деце

0
„Здравитас“

Унија синдиката просветних радника Крагујевца (УСПРК) објавила је саопштење у којем изражава своје незадовољство поводом новог пројекта под називом „Здравитас“, који је уведен у основне и средње школе у Републици Србији.

Овај пројекат, који је иницирало Министарство просвете, има за циљ праћење физичког развоја деце и на први поглед је повезан са побољшањем здравственог система у образовним установама. Међутим, синдикат износи низ примедби на начин реализације овог пројекта и његову усаглашеност са правним и етичким нормама.

Проблеми са реализацијом пројекта

Према наводима из саопштења, наставници, учитељи и одељенске старешине су стављени у позицију да, како би учествовали у реализацији овог пројекта, морају користити сопствене ресурсе, укључујући и слободно време. Од њих се очекује да одлазе у пошту ради преузимања ПИН кода, који је неопходан за приступ апликацији „Здравитас“, при чему се подразумева да наставници морају имати лични мобилни телефон како би учествовали у овој активности.

Овакав приступ, према мишљењу синдиката, додатно оптерећује просветне раднике, будући да им се намећу задаци који излазе ван њихових редовних радних обавеза и за које нису адекватно припремљени нити компензовани. Такође, синдикат наглашава да ови захтеви игноришу лични и професионални интегритет наставног особља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Питања приватности и заштите података

Једна од највећих контроверзи у вези са пројектом „Здравитас“ односи се на унос личних података ученика и њихових родитеља у базу података без претходно добијене сагласности. Ово, како се наводи, укључује и информације које се односе на здравствено стање деце, што је веома осетљива категорија података. Синдикат се обраћа Поверенику за заштиту података о личности са питањем да ли је ово у складу са важећим законима о заштити података и приватности, посебно у погледу медицинских информација.

Прочитајте још:  Kоначно откривено где иду украдене бебе из Србије! За њих траже огроман новац, сада испливала права истина

Овај аспект је изузетно важан, јер према УСПРК-у, ови подаци не могу бити дељени без изричите сагласности родитеља или старатеља, што изазива додатне правне и етичке дилеме око спровођења пројекта. Унија истиче да је неопходно да се разјасни да ли је пројекат који подржава Министарство просвете уопште у складу са законом.

Препорука синдиката

Због наведених спорних тачака, Унија синдиката просветних радника Крагујевца препоручује наставницима да не учествују у активностима пројекта „Здравитас“ све док се не разјасне правна и етичка питања која овај пројекат поставља. Такође, синдикат позива на дијалог са релевантним институцијама како би се нашли прихватљивији и правно сигурни начини за спровођење пројеката који се тичу здравља деце у школама.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *