Гајић: Србији треба 10 месеци војног рока да би одбранила народ и државу!

0
гајић

Влада Гајић (Фото: Васељенска)

Војни рок у Србији треба да траје 10 месеци и да се рачуна као бенефицирани радни стаж, поручио је Влада Гајић из Народне странке. Ова странка снажно подржава увођење обавезног служења војног рока, јер, како наводе, Србија мора имати снажну војску спремну да заштити свој народ и територијални интегритет. Према њиховом ставу, у програмским документима већ је дуго присутна одлука да се инсистира на јачању војске, а увођење војног рока је једна од кључних мера у том процесу.

“Наша војска мора бити спремна да заштити српски народ у региону, посебно на Косову и Метохији, где се ситуација свакодневно компликује,” истичу из Народне странке. Према њима, Србија мора да има дугорочну стратегију која подразумева реинтеграцију Косова и Метохије, али тренутно је најважније обезбедити опстанак српског народа у јужној српској покрајини. Јака војска би, сматрају у странци, била гаранција за спречавање било каквог покушаја насиља над Србима на Косову.

Гајић додаје да војни рок од 75 дана није довољан ни за најосновнију обуку војника, а камоли за припрему за сложеније задатке.

“У 75 дана једва да се заврши основна пешадијска обука, а поставља се питање шта је са другим родовима војске који су подједнако важни,” наглашава он.

У другим европским земљама, као што су Грчка и Норвешка, војни рок траје 12 месеци, а на Кипру чак 14 месеци, што је, по његовом мишљењу, неопходно да би војска била адекватно опремљена и обучена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим тога, Народна странка предлаже да испуњење војне обавезе буде рачунато као бенефицирани радни стаж, што би подстакло младе људе да се одазову на служење. Такође, војни обвезници би добили буџетске стипендије за студије на државним универзитетима након служења војног рока.

Прочитајте још:  Србија планира да уведе забрану кретања 24 сата: Колико ће на снази бити та мера и шта она значи

Народна странка истиче да је јачање војске и војне неутралности Србије једна од њених стратешких одредница, јер верују да је то једини пут за очување националног суверенитета. Алтернатива овој политици би било чланство у НАТО, чему се странка одлучно противи. Њихов циљ је независна и суверена Србија, која се ослања на сопствене снаге и капацитете за одбрану и безбедност својих грађана.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *