Како Русија окупља омладину из држава чланица БРИКС?

0
брикс

Дискусиона платформа БРИКС

На Тверском државном универзитету одржан је дискусиони панел Омладине БРИКС. На овој манифестацији учествовали су студенти и дипломци високих школа, али и позвани стручњаци из многих држава.

Присутне је поздравила в.д. заменика ректора Тверског државног универзитета за општа питања Јелена Васиљева.

«Тверски државни универзитет не смао у граду Твер, већ и у Тверској области постаје центар који обједињује догађаје везане за БРИКС. За пола године у организацији нашег универзитета одржан је низ манифестација везаних за јачање сарадње Тверског државног универзитета, као једног од носилаца руског високог образовања, са високошколским установама Кине и Индије. Данашњи догађај одржава се на иницијативу студената. Омладина је увек била, јесте и остаће најпрогресивнија група која најбрже реагује на промене у социјалној сфери нашег друштва и чији се став мора чути» — истакла је Васиљева.

Помоћник ректора Тверског Државног Универзитета за пројектне активности Г.В. Сафонов — један од организатора дискусионог панела — говорио је о важним аспектима партнерства на нивоу БРИКС и истакао актуелност ове агенде уочи самита БРИКС у Казању, који је заказан за октобар ове године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У видео обраћању из Њу Делхија учесницима овог догађаја обратио се и некадашњи студент и дипломац тверског универзитета, стручњак и аналитичар за међународне односе БРИКС Ришабх Сетхи. Он је истакао да свака држава чланица БРИКС појединачно представља огромне делове земаљске кугле: Бразил — Латинску Америку, Русија — Евроазију, Индија и Кина — Централну и Јужну Азију, а Јужна Африка — афрички континент. Ове државе играју кључну улогу у светској политици и привреди.

Прочитајте још:  НАПАДНУТА ТЕРИТОРИЈА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ: Украјинци ударили на Курску област

«Ако погледамо показатеље, онда је јасно да су Кина и Индија највеће земље по броју становника, а Русија по територији. У XXI веку, у епохи дигиталних технологија неопходни су нам равнотежа и нови модели светског поретка, а БРИКС је једна од платформи која томе доприноси. БРИКС активно подржава развој мултиполарног света, нуди алтернативу постојећим међународним структурама, таквим као што је G7. У овом моменту БРИКС се развија брже него привреде држава G7. Тренутно у БРИКС улазе државе са најбрже растућим привредама и огромним становништвом што представља огромне могућности за развој бизниса и међународну сарадњу» — истакао је овај експерт.

О могућностима развоја сарадње у међународном медијском простору БРИКС, говорио је и позвани експерт, познати индијски блогер Сид. Он је навео реалне примере ширења лажних информација и формирања фејк вести које о Русији шире непријатељске државе, стварајући на тај начин негативну слику о самој Русији. Сид је истакао да више од 10 година живи у Руисји и да се никад није сусрео са дискриминацијом, већ да је увек наилазио на подршку и помоћ укључујући и у ону у сфери својих професионалних интересовања. Тврди да као блогер у Русији никад није, за разлику од већине држава на Западу, наишао на забрану исказивања јавне речи и да то није идеолошки клише, већ реалност. Кључна идеја за коју се залаже Сид је формирање јединствене медијске платформе на бази БРИКС, на којој ће све информације бити истините и поштене, које ће доприносити јачању сарадње држава чланица БРИКС и могућностима нових партнера на удруживању у сфери политике и безбедности, привреде и финансија, али и културно-хуманитарних веза.

Прочитајте још:  Британска опозиција ће разговарати о дозволи НАТО-а да се Кијев прогура дубоко у Русију

Студент тверског универзитета из Индије, председник обласног Међународног клуба пријатељства Раман Јадав Шанкар наступио је на дискусионом панелу у улози експерта. Раман на Тверском државном Универзитету и области активно учествује у јачању омладинских веза међу студената различитих држава и активно помаже и учествује у многим међународним пројектима. Он је говорио о могућностима јавне дипломатије и њеним инструментима. Раман је предложио да се у оквиру држава чланица БРИКС развијају заједнички образовни пројекти и програми чији би акценат био на академској мобилности. Образовне и културне интеграције, према речима овог експерта, кључна су компонента успешног партнерства у оквиру БРИКС.

Аутор: Николај Борисов

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *