Паника у Немачкој: Сумња на смртоносни вирус из Африке – Оградили железничку станицу у Хамбургу!

0
хамбургу

Немачка полиција је у понедељак ујутру оградила железничку станицу у Хамбургу у потрази за двоје путника који су показивали симптоме сличне грипу након повратка из Руанде.

Према првим извештајима, ове особе су недавно боравиле у Руанди, земљи која се тренутно суочава с избијањем вируса Марбург. Овај развој догађаја изазвао је велику забринутост код надлежних здравствених власти у Немачкој, с обзиром на смртоносну природу овог вируса.

Избијање вируса Марбург у Руанди

За Руанду, ово је први пут у историји да се суочава с епидемијом вируса Марбург, ретке, али изузетно смртоносне хеморагичне болести која је слична еболи. За разлику од еболе, за вирус Марбург не постоји специфично лечење нити вакцина, а стопа смртности може достићи чак 88%. Према последњим званичним подацима из Министарства здравља Руанде, од избијања епидемије, регистровано је 26 случајева инфекције, док је осам особа преминуло.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство здравља Руанде, уз помоћ Светске здравствене организације (СЗО), активно ради на заустављању ширења болести. Више од 100 људи који су били у контакту са зараженима су под надзором или у изолацији. Највећи број оболелих чине здравствени радници, који су први били изложени вирусу док су пружали медицинску помоћ зараженима. Вирус је већ захватио седам од 30 округа у земљи, што ствара додатни притисак на здравствени систем Руанде.

Интервенција међународних стручњака

СЗО је током викенда у Руанду послала тим од седам стручњака за хеморагичне болести како би пружили подршку локалним здравственим радницима. Истовремено, амерички Центри за контролу и превенцију болести (CDC) су најавили да шаљу своје стручњаке како би помогли у тестирању и праћењу контаката заражених особа. Иако је епидемија у Руанди под контролом, забринутост због могућности ширења вируса на друге континенте, посебно Европу, расте.

Прочитајте још:  Западне земље почеле су масовно да производе ново оружје, ни Србија није изузетак

Могуће последице у Немачкој

Ограђивање железничке станице у Хамбургу представља први конкретан одговор на сумњу да би вирус могао стићи до Немачке. Путници за које се сумња да су заражени тренутно су под медицинским надзором, а јавност је позвана на опрез, нарочито особе које су недавно путовале у Руанду или друге регије где су регистровани случајеви вируса.

Марбург вирус је ортомарбург вирус који се преноси преко телесних течности заражене особе или преко материјала који је био у контакту с телом пацијента, попут одеће и постељине. Још један важан резервоар вируса су воћни слепи мишеви, а вирус може прећи на људе приликом контакта са зараженим животињама. Према најновијим подацима, у Сједињеним Америчким Државама није забележен ниједан случај вируса Марбург, али је ризик за ширење епидемије у Европи сада актуелан.

Здравствени систем Руанде на тесту

Иако је избијање вируса у Руанди озбиљно, здравствени систем земље показује висок ниво спремности да се избори с епидемијом. Руанда је позната по свом снажном систему јавног здравља, који је у претходним ситуацијама успешно одговорио на здравствене изазове. Према др Брајану Чиромбу, представнику СЗО у Руанди, земља има капацитет и способност да брзо заустави ширење епидемије.

Теодора Николић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *