Проф. др Борислав Гроздић: Православни однос према рату и ратовању (ВИДЕО)

0
гроздић

Проф. др Борислав Гроздић

Проф. др Борислав Гроздић, пуковник у пензији, одржао је 15. септембра 2024. године предавање у манастиру Сланци, у оквиру Недеље породичног јединства коју је организовао Породични сабор. Тема његовог предавања била је „Православни однос према рату и ратовању“, у којој је разматрао питања која су дубоко укорењена у хришћанском учењу, али истовремено релевантна и за савремено доба.

У свом предавању, проф. др Гроздић је одговорио на неколико кључних питања која се тичу односа православља према рату: да ли је хришћанину дозвољено да учествује у рату и под којим условима, да ли је православље пацифистичко по својој природи, те да ли је оправдано супротстављати се злу употребом силе. Посебну пажњу посветио је питању одбране отаџбине и обавезама које православни верници имају према својој земљи.

Проф. Гроздић је такође анализирао теолошке и етичке аспекте ратовања, осврћући се на грехе који могу довести до пораза у рату, као и на врлине које воде до победе. Његово предавање је обухватило и тумачење ставова св. Владике Николаја из књиге „Рат и Библија“, где је показао како се православна традиција односи према питањима праведног рата и моралности у ратним условима.

Биографија проф. др Борислава Гроздића

Пуковник у пензији, проф. др Борислав Гроздић, био је активни члан Војске Србије до краја 2014. године. Током своје дугогодишње војне каријере, дао је значајан допринос изградњи морала и верског живота у војсци, као и изради Кодекса части припадника Војске Србије и Кадетског кодекса части за кадете Војне академије. Осим тога, организовао је и водио припаднике војске на поклоничка путовања у Хиландар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Право на спорт и лутка Витолд Банка

Као учесник отаџбинских ратова 1991/1992. и 1999. године, имао је дубоко искуство из прве руке у суочавању са изазовима рата, што је обогатило његов приступ темама војне етике. Био је један од оснивача и предавача предмета „Војна етика“ на Војној академији, где је предавао више од десет година.

Гроздић је аутор бројних научних радова и публикација, укључујући монографије „Православље и рат“, „Војевање за веру и отаџбину“ и „Свети ратници – житија светих војсковођа и војника“. Његов рад обухвата и приређивање зборника као што су „Војска и вера“ и „Војна етика“. Његова дела се баве питањима етике рата, мира и војне етике у ширем смислу, доприносећи разумијевању односа између вере и војне службе у православном контексту.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *