Нови начелник Сребренице: Велика победа је одговор и на гласање у Њујорку

0
сребренице

Сребреница (Фото: Flickr/Steffen Emrich)

Нови начелник Сребренице: Велика победа је одговор и на гласање у Њујорку.

Прочитајте још:  Сарајево кука: У Мостару данас пуштана музика
Желим да променимо имиџ Сребренице од места у изумирању, места које нестаје, у општину која је у развоју и која је лидер у ужем региону. Да постанемо пример како се може живети заједно, радити и развијати се, каже Милош Вучић новоизабрани начелник општине Сребреница.

Сребреница je релативно мала, људи ме познају као радног и вредног. Сматрам да су препознали могућности целог тима, али и мене као личност која ради, а не обећава много, наводи Вучић, први међу кандидатима за начелнике општина у Републици Српској који је прогласио победу на тек одржаним локалним изборима.

Прочитајте још:  Курти: Турска је велики ослонац, пријатељ и партнер Косова
У Сребреници су све српске странке стале иза њега, као заједничког кандидата и Вучић је освојио 4.250 или 75,45 одсто гласова. Његов противкандидат, Хамдија Фејзић, освојио је 1.323 или 23,49 одсто гласова.

Милош Вучић рођен је 1988. у Травнику. Гимназију је завршио у Сребреници, а правни факултет у Бијељини. Бавио се, како правом, тако и туризмом и угоститељством.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неко је желео да саботира изборе

Вучић каже да је презадовољан излазношћу и одзивом бирача и наглашава да се ради о најбољем резултату за начелника општине Сребреница од краја грађанског рата у БиХ.

“Захваљујем се свим гласачима који су показали одговорност према држави и према својој грађанској дужности. Појавили су се у јако великом броју” – истиче Вучић и додаје да гласачки процес није протекао без проблема, који су настали са скенерима постављеним махом на бирачка места у српским срединама.

Скенери на изборима иновативно су “чудо“ које је изменама изборног закона у марту ове године наметнуо такозвани високи представник међународне заједнице у БиХ, Кристијан Шмит. Наводно, они би требало да омогуће биометријску проверу бирача и пренос резултата гласања интернетом.

Међутим, на појединим бирачким местима где су скенери били постављени, било је много гласача, а скенери су пропуштали тек десетак људи на сат.

“То ме наводи на сумњу да је постојала намјра да се саботира бирачки процес како би се смањила излазност” – каже Вучић.

Прочитајте још:  Опет расте увоз кинеског белог лука
Као први разлог за висок одзив бирача Вучић наводи кампању, која је вођена по принципу „од човека до човека“ – покушали су, како каже, да стигну до сваког гласача.

“Ангажовали смо се максимално и ишли са позитивном кампањом желећи промене и желећи бољу будућност Сребреници. Сматрам да су људи препознали ту намеру и одазвали се” – наводи он.

Други разлог је, према Вучићевом мишљењу, резолуција о Сребреници, пролетос усвојена у Генералној скупштини УН-а. Она није уважила српске жртве у Сребреници, а једини начин да се одговори на то угрожавање достојанства Срба је, како каже, излазак на изборе.

Почећемо од тога да сви имају пијаћу воду

Прочитајте још:  Цео туристички комплекс иде на добош: 14 објеката и парцеле веће од девет хектара за 44 милиона
Планова за развој Сребренице има, али, како каже, не жели да говори док њихова реализација не буде извесна – ионако је познат по томе што не даје олака обећања. Прво би требало сагледати постојеће стање, финансије и текуће пројекте, па кренути даље.

“Мислим да су људи сити обећања и празне приче, да желе конкретне резултате. У идућих сто дана очекујем прве инвестиције. Већ смо договорили санирање водоводне мреже у Скеланима и Сребреници, јер је основна инфраструктура доведена до тога да није достојна ни осамнаестог, а не двадесетпрвог века. Јер, срамота је да у двадесетпрвом веку људи немају воду за пиће” – констатује Вучић.

Прочитајте још:  Дачић: На Мердару ухапшен бивши припадник ОВК осумњичен за ратне злочине
Упоредо ће се радити припрема за привлачење већих инвестиција како би Сребреница постала град будућности, а не град прошлости, додаје он.

Развој Сребренице – интерес и Бошњака и Срба

Прочитајте још:  У Поточарима уклоњен нишан живог човека, бившег возача начелника Сребренице
Вучић очекује и сарадњу са бошњачким странкама, која је постојала и раније, али је треба поставити, како каже, на здраве основе. Према резултатима избора, види се да је један број Бошњака гласао за њега, тако да и то треба поштовати. Уз то, бошњачко становништво не треба занемарити и треба их укључити у политички процес.

“Сматрам да они имају јако велики значај и желим да буду укључени у развој Сребренице, уколико будемо успјели да постигнемо договор. А сматрам и да је заједнички интерес, и Бошњака, и Срба да се Сребреница развија. До сада нисам чуо да је иједна странка рекла да не жели да се Сребреница развија и напредује” – наглашава Вучић.

Овај консензус би требало уоквирити тако да сви буду задовољни, што, према његовим речима, подразумева да свако мора нечега да се одрекне.

“Али, верујте, није било лако постићи ни консензус српских странака. Сматрам да ће Бошњаци имати разумевања и да је са њима могуће постићи договор да буду део позитивних промена у Сребреници. Биће им увек пружена рука и увек ћемо бити спремни за сарадњу. Ако ни због чега другог, онда управо због те, не мале подршке Бошњака на претходним изборима – закључује он.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *