Арагчи: Иран је спреман да предузме оштрије мере против израелске агресије

0

Арагчи: Иран је спреман да предузме оштрије мере против израелске агресије.

Исламска Република је у потпуности спремна да предузме све јаче одбрамбене мере против сваке агресије, ако буде потребно, и не оставља никакву сумњу у том погледу.

То је навео ирански министар спољних послова Абас Арагчи у писму упућеном својим колегама широм света.

Арагчи је у свом писму назвао злочиначке акције израелског режима озбиљном претњом регионалном и међународном миру и безбедности и јасним примером ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

„Неограничени имунитет израелског режима довео је до експанзије његове агресије и великих напада на Либан, посебно кроз ваздушне нападе великих размера на стамбена насеља коришћењем америчких минобацачких бомби, као и неуспех Савета безбедности да испуни његове одговорности су охрабриле милитантне вође овог режима да наставе са својим текућим злочинима“, каже се у Арагчијевом писму.

Арагчи је у овом писму објаснио и разлоге за деловање оружаних снага Исламске Републике Иран у складу са спровођењем неотуђивог права на самоодбрану у складу са међународним правом и Повељом УН.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Давос: Проститутке од 2.500 долара, магичне печурке и дезерт украшен златом
Он је подсетио да је Иран после дугог периода уздржаности који је имао за циљ да обезбеди могућност прекида ватре у појасу Газе, ударио на војна постројења и опрему ционистичког режима. Ирански министар је ову акцију оценио као манифестацију одговорног приступа Ирана међународном миру и безбедности.

Исламска Република је у потпуности спремна да предузме све јаче одбрамбене мере против сваке агресије, ако буде потребно, и не оставља никакву сумњу у том погледу“, рекао је министар.

Он је истакао потребу за колективним дипломатским напорима да се заустави агресија и злочини израелског режима и позвао чланове међународне заједнице да предузму хитну и одлучну акцију како би зауставили нападе и убиства недужних људи у Појасу Газе и Либану. Арагчи је такође позвао на хитно решење тешке хуманитарне ситуације, постизање прекида ватре и омогућавање хитне и хуманитарне помоћи у Гази и Либану.

Ирански министар спољних послова је такође послао одвојена писма Високом комесару УН за избеглице Филипу Грандију и шефици Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) Мирјани Шпољарић-Егер, изражавајући дубоку забринутост због погоршања хуманитарне ситуације у Гази и Либану. . „Напади израелског режима погодили су не само људе, места и цивилну инфраструктуру, већ и све хуманитарне принципе“, нагласио је он.

„Од међународних хуманитарних организација, укључујући Међународни комитет Црвеног крста као чувара међународног хуманитарног права и Високог комесаријата за избеглице као заштитника избеглица, очекује се да предузму ефикасне, тренутне, смислене и пропорционалне акције као одговор на хуманитарну кризу. у региону западне Азије, и „такође да мобилише међународну помоћ и уклони препреке за њену испоруку у подручја погођена ратом израелског режима“, наводи се у писму.

Прочитајте још:  Пошто нема флоту, Украјина обучава морнаре на пољским бродовима
Шеф иранске дипломатије је посебно писмо упутио и генералном секретару Организације исламске сарадње Хосеину Ибрахиму Тахи. У њему је Арагчи, указујући на недавни састанак са њим у Њујорку, подсетио на наставак и ескалацију злочина ционистичког режима и погоршање хуманитарне ситуације у Појасу Газе и Либану услед ваздушних напада великих размера ционистички режим на овим просторима. Он је позвао на хитно сазивање ванредног састанка лидера Организације исламске сарадње како би се то питање решило и смислило практично решење које ће помоћи недужном становништву Газе и Либана.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *