Заливске државе на удару израелско-иранских тензија: Вашингтон под притиском да заустави нападе

0
вашингтон

Према извештајима Ројтерса, заливске државе врше снажан притисак на Вашингтон да заустави израелске нападе на иранска нафтна постројења, страхујући да би се сукоб могао прелити на њихове територије и угрозити њихове нафтне инфраструктуре.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Катар, који у светској геополитици имају улогу кључних играча у енергетском сектору, сада се налазе у врло осетљивој позицији. Страх од одмазде иранских проксија у случају ескалације сукоба тера ове државе да траже подршку Вашингтона, али и да јасно ставе до знања да неће дозволити коришћење свог ваздушног простора за израелске војне операције.

Заливске државе нису једноставни посматрачи у овом геополитичком замешатељству. Напротив, њихова улога је далеко од пасивне. Оне покушавају да избалансирају своје интересе, а пре свега безбедност својих нафтних постројења и економску стабилност, са геополитичким амбицијама Израела и његових западних савезника. Међутим, ово није први пут да се односи у региону загревају. Заливске државе су свесне да би свако војно ремећење у Ирану имало дубоке последице по глобално тржиште нафте, као и да би изазвало дестабилизацију њихових економија, која су углавном заснована на извозу овог стратешки важног ресурса.

Извори блиски владама ових држава наводе да је Вашингтон већ обавештен о овом новом распореду моћи, у којем заливске земље чине све да избегну унакрсну ватру између Ирана и Израела. Овим ставом, заливске државе показују своју спремност да заштите своје стратешке интересе, чак и по цену дистанцирања од својих западних савезника у овом питању. Саудијска Арабија и УАЕ, које иначе имају дугогодишње блиске односе са САД, у овом тренутку по први пут отворено су показале своју забринутост и затражиле да Вашингтон интервенише како би се избегла ескалација сукоба.

Прочитајте још:  Кина, а не Иран, је стварни разлог зашто америчке трупе никад неће напустити Ирак

Ипак, питање остаје: да ли су овакви дипломатски маневри довољни да зауставе ратну машину? У сенци великих тензија које обележавају међународне односе, заливске државе покушавају да очувају стабилност својих политичких и економских система, свесне да је свака даља ескалација потенцијално фатална не само по њихове енергетске секторе, већ и по регионалну безбедност у целини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *