Специјално државно тужилаштво Црне Горе подигло оптужницу против Миливоја Катнића и Зорана Лазовића

0

Специјално државно тужилаштво Црне Горе подигло оптужницу против Миливоја Катнића и Зорана Лазовића.

Прочитајте још:  Кон некад тврдио да су деца имуна на вирус а сада: ЂАЦИ ЋЕ СЕ ЗАРАЗИТИ КАДА КРЕНУ У ШКОЛУ, ТУ НЕМА ДИЛЕМЕ!
Специјалном одељењу Вишег суда у Подгорици предата је данас оптужница Специјалног државног тужилаштва против бившег ГСТ-а Миливоја Катнића и некадашњег помоћника директора УП Зорана Лазовића, потврђено је “Вијестима”.

Катнић и Лазовић окривљени су за стварање криминалне организације и злоупотребу службеног положаја.

Прочитајте још:  Масовни протести у Београду против спорног црногорског закона, молебан ће служити патријарх
Како се и очекивало, СДТ је у законском року од шест месеци, окончало истрагу против Катнића и Лазовића, који су ухапшени 14. априла ове године.

Прочитајте још:  Погледајте како су шиптарске терористичке банде отвориле ватру на окупљене Србе (видео)
Лазовић се терети да је формирао криминалну организацију, чији су чланови осим Катнића и специјални тужилац Саша Чађеновић и син Лазовића, агент Агенције за националну безбедност (АНБ) Петар Лазовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ранијом одлуком Врховног суда, Катнић и Лазовић могу остати у притвору до 14. октобра када ће се поново већати да ли ће остати у Спужу.

Прочитајте још:  „Најљући противник“ Монтенегра: Тробојке које су окитиле целу Црну Гору
Окривљени Зоран терети се да је повезан са скидањем забране уласка у Црну Гору Београђа Вељка Беливука и Марка Миљковића. Он се терети и да штитио члана криминалне кавачке групе Душка Рогановића јер је, како се наводи, некадашњим тужиоцима Катнићу и Чађеновићу наредио да га искључе из кривичних предмета.

Специјално државно тужилаштво је, Специјалном одељењу Вишег суда у Подгорици, данас предало оптужницу против Зорана Лазовића, за кривично дело стварање криминалне организације, два кривична дела злоупотреба службеног положаја, продужено кривично дело прање новца и продужено кривично дело недозвољено држање и ношење оружја и експлозивних материја и Миливоја Катнића, за кривично дело стварање криминалне организације, два кривична дела злоупотреба службеног положаја и недозвољено држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Из СДТ-а објашњено је да је оптужница подигнута након штро је из доказа прикупљених у извиђају и истрази утврђено да постоји основана сумња да је Зоран Лазовић, у 2020. години, у Црној Гори, организовао криминалну организацију, чији су припадници постали окривљени Миливоје Катинћ и оптужени Петар Лазовић, и Саша Чађеновић и друга за сада непозната лица, а која је сарађивала са криминалном организацијом коју је организовао Радоје Звицер:

“И имала за циљ вршење кривичних дјела злоупотреба службеног положаја, за која се по закону може изрећи казна затвора у трајању од четири године или тежа, и то непредузимањем кривичног гоњења према истакнутим члановима те и своје криминалне организације, а ради стицања незаконите добити и моћи, при чему је сваки члан криминалне организације имао унапријед одређен задатак и улогу, њено дјеловање је планирано на дуже вријеме и заснивало се на примјени одређених правила унутрашње контроле и дисциплине чланова а постојао је утицај дијела криминалне организације на извршну власт – Управу полиције Црне Горе и друге важне друштвене чиниоце – Специјално државно тужилаштво”.

Прочитајте још:  Вулин: Залажем се за укидање анонимности на интернету, она је довела до тога да на мрежаму пишу највеће гадости, прете председнику и његовој породици
Истичу да јЛазовића сумњиче да је уз децембру 2020. у Подгорици, као помоћник директора Управе полиције за Сектор за сузбијање организованог криминала и корупције, противправним искоришћавањем свог службеног положаја, прибавио корист Вељку Беливуку и Марку Миљковићу, припадницима Звицерове криминалне организације.

“На начин што је, на захтев Р.З., који му је пренео његов син, оптужени П.Л., обезбедио да им се укине забрана уласка у Црну Гору и тако им прибавио корист у виду права да уђу и бораве у Црној Гори, што им је било забрањено, јер су представљали претњу по националну и унутрашњу безбедност, а што су В.Б. и М.М. искористили, јер су, током јануара, боравили у Црној Гори, код Р.З., организатора своје криминалне организације, али и остваривали непосредан сусрет и ручак са окривљеним З. Л., који је потом, заједно са окривљеним М. К. а у циљу прикривања извршеног кривичног дела, у јавним и медијским наступима, обмањивао јавност да су та лица у Црну Гору ушла на захтев полиције Републике Србије и да су према њима Управа полиције Црне Горе и он као старешина предузимали полицијске мере и радње, у складу са законом”.

Прочитајте још:  Зар њима остављамо судбину Србије у руке?!
Лазовића и Катнића сумниче да су исто у децембру 2020. године, у Подгорици, “заједнички, противправним искоришћавањем својих службених положаја и овлашћења и невршењем својих службених дужностим”, прибавили корист Душку Рогановићу, истакнутом члану Звицерове криминалне организације.

“Јер окривљени З.Л. није наредио да полиција и код Д.Р. иницира претресање и против њега поднесе извјештај као допуну кривичне пријаве, иако су претходно прикупљени докази и обавјештења из којих је произилазио основ сумње да је Д.Р. учинио кривично дјело стварање криминалне организације и друга за која се гони по службеној дужности, а да је, као организатор криминалне организације, потом наредио њеном припаднику – окривљеном М.К. да по службеној дужности не покреће поступак против Д. Р., што је окривљени М.К. прихватио, иако је и сам знао да постоје докази и обавештења за основе сумње да је Д.Р. извршио кривична дела за која се гони по службеној дужности, па је наложио оптуженом специјалном тужиоцу С. Ч. да не покреће поступак против Д. Р., не одобри полицији да поднесе и сам да не подноси суду захтев за доношење наредбе за претресање и његовог стана и других просторија, што је С. Ч. прихватио, због чега су службеници полиције иницирали претресање код других лица и само против њих, по налогу С.Ч. поднели извештај као допуну кривичне пријаве, али не и против Д.Р., па су му тако окривљени З. Л. и М. К. и оптужени С. Ч. прибавили корист у виду непредузимања радње доказивања и непокретања поступка против њега”.

Прочитајте још:  Србија и Црна Гора као јединствени фронт против великоалбанских претензија
Некадашњег главног специјалног тужиоца сумњиче да је, у јануару 2022. године, скупа са оптуженим специјалним тужиоцем Чађеновићем, који је био обрађивач предмета, невршењем своје службене дужности прибавио корист оптуженом Петру Лазовићу,Љубу Миловићу, Радоју Звицеру и Душку Рогаановићу и још седморици припадника те криминалне организације.

“Јер иако је знао да постоје основи сумње да су учинили кривична дела за која се гони по службеној дужности, се сагласио са одлуком коју је донео оптужени С.Ч., да се не предузима кривично гоњење против њих, а потом је окривљени М.К., остварујући даље своју улогу и задатак у криминалној организацији, у јавним и медијским наступима обмањивао јавност да оптужени П. Л., син окривљеног З.Л., није припадник криминалне организације Р. З., већ прикривени полицијски службеник на тајном задатку, док је, након што је утврђено да је оптужени С.Ч. донео очигледно незакониту одлуку, Специјално државно тужилаштво, а након спроведене истраге, подигло оптужницу против 11 оптужених лица, због великог броја тешких кривичних дела, а по којој је у току кривични поступак пред судом”, саопштено је из СДТ.

Прочитајте још:  ОЛОШ ДО ОЛОША На место амбасадора ЦГ, Вучић шаље ЛДП Чеду уместо СПО Божовића?!
Они истичу да постоји и основана сумња и да је окривљени Зоран Лазовић у периоду од марта 2021. до марта 2024. године, у Подгорици, лажно приказивао чињенице о поријеклу новца за који је знао да је прибављен криминалном делатношћу:

“Јер је, као јавни и бивши јавни функционер Агенцији за спречавање корупције подносио извештаје у којима је лажно приказивао да је остваривао приходе од пољопривреде у износима од по 2.500,00 € месечно, иако није вршио промет пољопривредних производа и хране, нити је у регистар министарства надлежног за послове пољопривреде уписан као произвођач пољопривредних производа намењених тржишту, већ је на тај начин лажно приказивао поријекло новца прибављеног криминалном дјелатношћу – извршењем кривичног дела стварање криминалне организације за које је против њега подигнута оптужница, и криминалном делатношћу – неовлашћеном продајом опојне дроге и кријумчарењем и продајом цигарета свог сина – оптуженог П.Л., против којег је Специјално државно тужилаштво подигло више оптужница за више кривичних дела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога и кријумчарење”.

Додају да постоји основана сумња и да су Лазовић и Катнић, у априлу ове године, у кућама које користе, у Бијелом пољу и Даниловграду неовлашћено држали ватрено оружје и муницију, за које је им није издата одговарајућа исправа о оружју, а окривљени Лазовић и делове оружја и муницију, чије држање је грађанима забрањено.

Прочитајте још:  Додик: Под химном Српске нико није страдао, а уз повике „Алаху егбер“ хиљаде људи
У оптужници је предложено да се окривљенима продужи притвор.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *