Путин је поднео Думи нацрт о ратификацији свеобухватног споразума о партнерству са Северном Корејом

0
путин

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи предлог закона о ратификацији уговора о свеобухватном стратешком партнерству између Руске Федерације и ДНРК.

Одговарајући предлог закона (бр. 740196-8) објављен је у понедељак у законодавној бази података Државне думе.

Предлог закона предвиђа ратификацију споразума о свеобухватном стратешком партнерству између Руске Федерације и Демократске Народне Републике Кореје (ДНРК), потписаног у Пјонгјангу 19. јуна 2024. године, са циљем продубљивања партнерства и стратешке сарадње у широком спектру области.

Овај свеобухватни споразум о стратешком партнерству између Русије и ДНРК укључује и одредбе о пружању војне и друге помоћи у случају напада на једну од земаља потписница.

Конкретно, члан 4. уговора наводи да „ако једна од страна буде изложена оружаном нападу било које државе или више њих и тако буде доведена у ратно стање, друга страна ће одмах пружити војну и другу помоћ свим расположивим средствима у складу са чланом 51. Повеље УН и у складу са законодавством Руске Федерације и Демократске Народне Републике Кореје.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Члан 3. уговора предвиђа да ће „стране сарађивати у циљу обезбеђивања трајног регионалног и међународног мира и безбедности.“

„У случају непосредне претње актом оружане агресије на једну од страна, стране ће, на захтев, одмах користити билатералне канале за консултације како би усагласиле ставове и договориле могуће практичне мере помоћи ради отклањања настале претње“, каже се у уговору.

Такође, у складу са уговором, свака од страна се обавезује да неће склапати споразуме са трећим државама који би били против суверенитета, безбедности или територијалног интегритета друге стране, као и да неће учествовати у активностима које би штетиле интересима друге стране.

Прочитајте још:  Фролов: Конвенционалног рата Русије и НАТО неће бити – само нуклеарног

Члан 8. наводи да ће „стране формирати механизме за заједничке активности у циљу јачања одбрамбених способности и спречавања рата, као и обезбеђивања регионалног и међународног мира и безбедности.“

Члан 16. уговора предвиђа да се „стране противе употреби једностраних мера принуде, укључујући оне екстериторијалне природе, и сматрају да је њихово увођење незаконито и супротно Повељи УН и међународном праву.“

Према уговору, стране гарантују да неће примењивати једностране принудне мере против физичких и правних лица, или имовине друге стране. Такође, обавезују се да ће се уздржавати од подршке таквим мерама трећих страна које би утицале на другу страну или њена правна и физичка лица.

Уговор такође предвиђа да ће Русија и ДНРК континуирано одржавати и развијати свеобухватне односе засноване на принципима међусобног поштовања државног суверенитета и територијалног интегритета, немешања у унутрашње послове, равноправности и других принципа међународног права који регулишу пријатељске односе и сарадњу међу државама.

Према образложењу нацрта закона, стране теже успостављању глобалне стратешке стабилности и праведног мултиполарног међународног система.

Спровођење одредби предвиђених овим законом неће захтевати додатна средства из савезног буџета, наводи се у пратећим документима уз нацрт закона.

Раније у понедељак, председник Путин именовао је заменика министра спољних послова Андреја Руденка за званичног представника када су већа Федералне скупштине разматрала питања ратификације овог уговора.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *