Мађарска чврсто брани националне интересе: Вето ако ЕУ укине изузеће за руску нафту

0
сијарто

Сијарто (Фото: Петер Сијарто)

Мађарска је поново у жижи јавности због свог чврстог става према санкцијама Европске уније на руску нафту. Министар спољних послова Мађарске, Петер Сијарто, у интервјуу за РИА Новости, јасно је поручио да ће Будимпешта ставити вето на сва нова ограничења ако јој буде одузето изузеће од санкција које јој омогућавају куповину руске нафте.

Сијарто је истакао да је енергетска безбедност Мађарске апсолутни приоритет и да његова земља неће дозволити да се одлуке доносе на основу идеолошких разлога, на штету реалних економских интереса. Он је нагласио да је план Европске уније да до 2027. године прекине куповину енергената из Русије у потпуности идеолошки мотивисан, без уважавања економске реалности земаља које се ослањају на руску нафту и гас.

Мађарска је једна од ретких земаља чланица Европске уније која није поклекла пред притисцима да се удаљи од Русије када је реч о енергетској сарадњи. Тиме је показала снажан став у заштити својих националних интереса, не допуштајући да буде жртва европских политичких игара. У време када се многе европске земље суочавају са озбиљном енергетском кризом, Мађарска је успела да обезбеди стабилност захваљујући сарадњи са Русијом.

Сијарто је поручио да Мађарска неће прихватити мере које би угрозиле њен енергетски сектор и економију.

“Нећемо дозволити да национални интереси Мађарске буду жртвовани због идеолошких разлога који немају никакву везу са стварним потребама земаља чланица Европске уније,” истакао је Сијарто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мађарска је до сада успела да добије изузеће од санкција на увоз руске нафте, али ако Европска унија одлучи да укине то изузеће, Сијарто је јасно ставио до знања да ће Мађарска уложити вето на сва даља ограничења. Овај потез показује да Мађарска није спремна да се повинује притисцима који долазе из Брисела и да ће наставити да брани своје право на суверену енергетску политику.

Прочитајте још:  Крај афричке куге: Ко је највише профитирао од ове лажне пандемије која је десетковала српске сточаре?!

Теодора Николић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *