Праг забрањује туристима ноћне обиласке пабова

0
ноћне

Власти главног града Чешке забраниле су ноћне туре по пабовима које организују туристичке агенције, са циљем да привуку више културних туриста, преноси британски лист Гардијан.

„Праг, са око 1,3 милиона становника, дуго је био популарна дестинација за момачке вечери и љубитеље пабова, нарочито из Велике Британије. Заменик градоначелника Прага, Зденек Гржиб, изјавио је да ће организовани ноћни обиласци пабова убудуће бити забрањени,” пише у тексту.

Како су објаснили из кабинета градоначелника, град настоји да привуче “културније и имућније туристе, а не оне који долазе само ради пијанки.”

Председник Чешког удружења хотелијера и ресторана, Вацлав Старек, подржао је ову одлуку. „Путовања у центар Прага ради пива постала су проблем и за локално становништво и за друге туристе. Организоване туре по пабовима нису неопходне, и мало је вероватно да ће ова мера утицати на пословање хотела у Прагу”, рекао је Старек.

Страни туристи доприносе томе да Чешка задржи титулу земље с највећом потрошњом пива по глави становника. У 2023. години та цифра износила је 128 литара по особи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како подсећа Гардијан, Праг није први европски град који покушава да смањи одређене врсте туриста. Прошле године Амстердам је покренуо онлајн кампању “Stay Away”, намењену младим Британцима. Када корисници из Велике Британије претражују термине попут „забава у Амстердаму“, „јефтини хотел у Амстердаму“ или „трипање по пабовима у Амстердаму“, појављује се видео који упозорава на ризике прекомерне употребе алкохола и дрога, са последицама попут новчаних казни, кривичних досијеа, хоспитализације и неповратних оштећења здравља.

И други европски градови увели су мере против масовног туризма. Венеција је ограничила величину туристичких група и забранила коришћење звучника на јавним местима, док Барселона планира да до 2028. године забрани изнајмљивање апартмана туристима.

Прочитајте још:  Одбегли уметници тражили демократски рај, али су нашли Молдавију

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *