Антартик почиње да зелени: последице глобалног загревања

0
антартик

Антартик, континент познат по својим вечитим ледницима и суровим климатским условима, доживљава неочекиване промене. Сателитски снимци у последњим годинама показују појаву светло-зелене вегетације међу леденим пространствима. Овај феномен забринуо је научнике који га повезују са глобалним загревањем и климатским променама.

Током последњих 40 година, површина „озелењених” делова Антартика порасла је десетоструко. Ова промена пејзажа указује на све већи утицај топлијих температура на континент. Научници упозоравају да, ако се тренд настави, Антарктида би могла постати готово непрепознатљива, са значајно другачијим пејзажом него што смо навикли да видимо.

Посебно је забележено да је овог лета температура достигла рекордне вредности до +20 степени Целзијуса, што је створило услове за брз раст маховина, лишајева и других облика вегетације, који су раније постојали само на ивицама континента.

Појава зелених зона на Антартиику може имати далекосежне последице по глобални екосистем. Раст вегетације може утицати на локалну флору и фауну, као и на климатске процесе широм света. Пингвини и фоке, који су навикли на ледене услове, могли би да се суоче са значајним променама у својим стаништима.

Ове промене наглашавају колико је важно пратити климатске процесе и предузимати мере за борбу против глобалног загревања. Антарктида, која је вековима била симбол вечне ледене пустиње, сада постаје очигледан пример како и најудаљенији делови Земље осећају последице људских активности и природних промена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *