ВУЧЕВИЋ НАЈАВИО ОДЛАЗАК ТРОЈЕ МИНИСТАРА: КО ЋЕ ДОБИТИ ШУТ КАРТУ ИЗ ВЛАДЕ?

0
вучевић

Током најављене реконструкције Владе Србије, коју је јуче потврдио премијер Милош Вучевић, очекује се да најмање троје министара буде смењено, сазнају “Новости”. Иако су одређени министри под лупом, костур извршне власти ће остати нетакнут, што значи да кључни ресори и њихови носиоци остају на својим позицијама.

Премијер Вучевић је најавио да ће реконструкција доћи када буде време и да је неопходно оцењивати рад министара. „Морамо направити пролазно време, пресек стања за министре. Важно је да схвате да су службеници Србије и да се стално оцењује њихов учинак,“ поручио је премијер.

“Позивам све министре да буду министри у Влади Републике Србије и службеници Србије. Сви морају да схвате да су службеници ове државе. Ми смо на српском путу, не може се рећи да морамо да се определимо. Србија се одавно определила за српску столицу и српски пут. Нећемо да будемо ничије пудлице… Да ми будемо нека друга страна, а не наша, нећемо да будемо. Доста те глупе приче да Србија седи на више столица. И те како је одржива ова политика”,  истакао је Вучевић.

Према његовим речима, неки министри мисле да су незаменљиви, али историја показује да се и они за које се веровало да су недодирљиви могу наћи изван Владе.

РЕАКЦИЈЕ И ПРИПРЕМЕ ЗА ПРОМЕНЕ

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политички аналитичар Бранко Радун сматра да ће реконструкција Владе свакако доћи, и да ће на удару бити министри који више раде на својој личној промоцији него на политици Владе. Према Радуновим речима, важни ресори неће бити захваћени кадровским променама, јер су нека министарства значајнија од других.

Прочитајте још:  Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

Упоредо са тим, премијер је подсетио на претходне промене у Влади и нагласио да је неопходно да се и даље тежи ефикасности. Вучевић је реаговао и на изјаве председника странке СРЦЕ Здравка Поноша, истичући да се министри у Србији бирају на основу заслуга, а не на основу спољног утицаја, како је то било у прошлости.

ИСТОРИЈА РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ

Српска напредна странка је на власти од 2012. године, а до сада је спроведено неколико реконструкција владе. Прва већа реконструкција догодила се 2013. године, када су министри из редова Уједињених региона Србије, предвођени Млађаном Динкићем, напустили кабинет. Следећа значајна промена догодила се 2017. године, када је Александар Вучић постао председник Србије, а Ана Брнабић преузела премијерску функцију.

Очекује се да ће предстојећа реконструкција додатно ојачати рад Владе и побољшати њену оперативност у служби грађана.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *