Турска: Доктори убијали новорођенчад због профита

0

(фото:Илустрација)

Турска: Доктори убијали новорођенчад због профита.

Застрашујући детаљи скандала с “бандом новорођенчади” у Турској потресли су нацију.

Појединци, укључујући докторе, медицинске сестре и болничко особље, манипулисали су трансферима новорођенчади у приватне болнице ради финансијске добити. Најмање 12 беба изгубило је живот, пише “Туркије Тудеј”.

Прочитајте још:  "Брат" Ердоган стиже у Београд
Према Канцеларији главног јавног тужиоца Бакиркоја, 47 особа, укључујући 22 које су тренутно у притвору, оптужено је за формирање организоване криминалне групе која је манипулисала пребацивањем критично болесне новорођенчади у приватне болнице, често их шаљући у установе без одговарајуће опреме.

Те су болнице надувале рачуне Установи за социјално осигурање и непотребно продужиле боравак новорођенчади како би повећале профит. Неретко су доктори тражили и чланове породице да додатно доплаћују лекарске услуге.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У оптужници се директно наводи да је мотив групе била финансијска корист, а не добробит беба. Оптужница на 494 странице сматра 21 особу одговорном за смрт дојенчади и наводи да је истрага започела за време мандата бившег министра здравства Фахретина Коче.

Прочитајте још:  Проклетство олимпијских богова
Оптужница такође открива да су осумњичени сарађивали с Хитном службом како би дојенчад слали на неонатална одељења договорених приватних болница, чиме су им омогућили неоправдану зараду и придонели смрти неке дојенчади. Канцеларија главног јавног тужиоца Бакиркоја завршио је оптужницу у четвртак, 17. октобра.

Верује се да је вођа криминалне групе др Фират Сари, који је наводно управљао операцијама у укљученим болницама. Др Илкер Гонен и возач хитне помоћи Гијасетин Мерт Оздемир координисали су овим стравичним криминалним акцијама.

Прочитајте још:  "Прави пријатељ" Ердоган иде Србима, а дронове даје Косову
Многа новорођенчад су умрла због неправилне неге или инфекција заражених у неприкладним медицинским установама. У једном трагичном случају, медицинска сестра која се представљала као докторица и лечила је новорођенче, што је резултирало смртним исходом.

“Држали су моју кћерку на интензивној нези дуже него што је било потребно, додатно су нам наплатили, а онда је умрла. Стало им је само до новца”, испричао је један отац.

Прочитајте још:  Милиони Американаца могли би ускоро да остану без струје, воде и хране; у неким областима температуре и преко 49 степени Целзијуса
Телефонски разговори између чланова турске банде откривају њихову бешћутну небригу за људски живот. На једном снимку медицинска сестра каже:

“Идемо данас по новац; забавићемо се вечерас”, говори сестра.

Сари и Гонен прети 582 године затвора ако буду осуђени за “намерно убиство из немара” и “организовану превару”. Оптужница позива на трајно затварање укључених болница, уз одузимање целокупне имовине, пише “Нет”.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *