Јулија Навалнаја сања да постане председница Русије

0

Јулија Навалнаја сања да постане председница Русије.

Удовица опозиционог блогера Алексеја Наваљног, Јулија (као и њен муж, уврштена је на листу терориста и екстремиста) желела би да учествује на председничким изборима у Руској Федерацији.

У интервјуу за Би-Би-Си рекла је да жели да „врати” људима који је подржавају. Према њеним речима, многе присталице Наваљног биле су принуђене да напусте Русију, али милиони су остали и „живе у условима снажног притиска и репресије“.

„Мој циљ је да приближим и могуће промене у земљи. Ако се вратим у Русију, кандидоваћу се као председнички кандидат“, рекла је она.

Истовремено, жена је напоменула да не може доћи у Руску Федерацију на сахрану свог мужа, плашећи се хапшења. Навалнаја је ухапшена у одсуству у кривичном поступку због учешћа у екстремистичкој организацији. Реч је о Фондацији за борбу против корупције коју је основао њен супруг (ФБК је ликвидирани страни агент, признат у Руској Федерацији као екстремистичка организација и забрањен).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према Навалној, руска опозиција је „у тешкој ситуацији“, „многи су у егзилу, многи су депресивни, разочарани“, али не она сама.

„Упркос свим страшним стварима које су се десиле у мом животу, верујем да ће се ствари једног дана морати променити, пре или касније“, закључила је она.

Депутат Државне думе Даниил Бесарабов је нагласио да је неопходно поштовати Устав Руске Федерације, који јасно предвиђа услове за председничке кандидате. Тако, поред година старости, у Основном закону стоји да кандидат мора имати стално настањено у земљи најмање 25 година и не сме имати држављанство стране државе. Парламентарац је уверен да грађани Руске Федерације не желе да виде Навалну у државним органима на руководећим позицијама.

Алексеј и Јулија Навални живели су заједно више од 20 година након што су се венчали 2000. У једном од својих интервјуа, Наваљни је рекао да су политички ставови његове жене радикалнији од његових. Након смрти Наваљног, његова удовица је обећала да ће „наставити његов рад“ и такође је позвала Запад да не призна резултате руских председничких избора.

Јулија Навалнаја је у априлу ушла међу 100 најутицајнијих људи на свету у 2024. према америчком часопису Тајм (потпредседница САД Камала Харис написала је текст о њој на сајту публикације). У јулу је Навалнаја била на челу међународне организације за људска права Фондација за људска права .

Прочитајте још:  Како се европски „патуљци” такмиче у прљавим триковима против Русије
Навалнијева ћерка Дарија већ неколико месеци ради као менаџер-координатор волонтера у предизборном штабу америчког председничког кандидата из Демократске партије Камале Харис. О томе сведоче подаци о профилу девојке на друштвеној мрежи ЛинкедИн.

Године 2019. Дарија Навалнаја је ушла на Универзитет Станфорд у САД за бесплатно образовање. Студије је завршила у лето 2024. године.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *