СКАНДАЛ! Француска користи руску имовину да наоружава Украјину!

0
француска

Француска је објавила да ће искористити замрзнуту руску имовину за слање оружја Украјини! Наиме, Париз је на каматама од руске имовине зарадио око 300 милиона евра, а те паре ће отићи директно у куповину војне опреме за украјинске снаге. Ово укључује и модерне самоходне хаубице „Цезар“, артиљеријске гранате калибра 155 мм, као и противваздушне ракете „Астер“.

Министар одбране Себастијен Лекорну изјавио је да ће ове испоруке стићи до краја године, уз додатне залихе вођених бомби и система за ракетну подршку. Овај потез долази у тренутку када Француска, упркос финансијским притисцима, настоји да појача своју подршку Украјини у сукобу са Русијом.

Ово није први пут да Француска пружа војну помоћ Кијеву, али је први пут да се директно користи новац од замрзнуте имовине Москве. Укупно, Француска је до сада послала Украјини војну помоћ вредну више од 2 милијарде евра, али ово представља озбиљан корак даље у јачању односа са Кијевом. Поред тога, очекује се да ће Француска 2025. године испоручити и борбене авионе „Мираж 2000“.

И док је Париз под притиском да смањи свој буџетски дефицит, председник Емануел Макрон стоји чврсто у својој подршци Украјини, истичући важност заједничке европске безбедности. Ова одлука је већ изазвала буру коментара, а критичари наводе да се европске земље упуштају у економски ризик ради подршке једној страни у рату.

Руски званичници тврде да је коришћење њихове замрзнуте имовине за слање оружја Украјини не само неприхватљиво, већ и противзаконито. Кремљ је најавио да ће покренути дипломатске мере против Француске и свих земаља које се одлуче за сличне кораке. Ова одлука додатно заоштрава односе између Русије и Запада, који су већ унапред нарушени због економских санкција и сукоба у Украјини. Француска наставља да брани свој став, тврдећи да је све у складу са међународним правом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјина. Енергетски објекти погођени у пет региона

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *