Гутереш: Могућа ескалација на севером делу Космета

1

Гутереш: Могућа ескалација на севером делу Космета.

Антонио Гутереш, генерални секретар УН, оценио је да је ситуација на северном делу Косова и Метохије напета, уз могућност ескалације.

Прочитајте још:  Чију бригу заиста брине Годфри
Гутереш је у редовном извештају Савету безбедности навео да је атмосфера на северном делу Косова и Метохије и даље напета, уз и даље присутну могућност ескалације.

“Позивам све стране да понове приврженост дијалогу уз посредовање ЕУ и у потпуности спроведу постојеће договоре”, навео је Гутереш у шестомесечном извештају о стању на Косову и Метохији о којем ће Савет безбедости расправљати 30. октобра.

Прочитајте још:  Вучићева предаја елсектро мреже на Космету Албанцима води новом таласу исељавања Срба
Позвао је и власти у Приштини да хитно и потпуности одговоре на забринутост српске заједнице поводом могућих акција које се односе на институције здравства и образовања, преноси РТС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гутереш је упозорио да једностране акције, попут затварања институција које финансира Београд, ограничавање протока робе и најаве отварања моста преко Ибра, подижу тензије и умањују поверење међу заједницама.

Прочитајте још:  Европски комесар је рекао да је Немачка тешко погођена кризом ЕУ
Он је оценио да овакви потези не само да ометају нормалан живот и друштвена и економска права оних који су њима погођени, већ озбиљно угрожавају свеукупан напредак и стабилност.

“Од суштинске је важности да потези политичких лидера буду у складу са потребама и правима свих заједница”, навео је Гутереш.

Указао је да је од кључног значаја очување економских и социјалних права мањинских заједница, укључујући оне најрањивије.

Гутереш је, такође, упозорио да “озбиљан безбедносни инцидент у Бањској 23. септембра прошле године представља показатељ потребе да све стране сарађују о потрази за правдом, те да је расветљавање таквих инцидената од кључне важности за поновно успостављање поверења и обезбеђивања догорочне стабилности”.

Прочитајте још:  За 11 хиљада Срба убијених у Сарајеву још нико није одговарао
Навео је и да је од суштинске важности да снаге реда, прије свега приликом привођења, хапшења и имовинских питања, делују у потпуности у складу са правним оквирима и у складу са међународним стандардима људских права.

У извештају је наведено да се на Косово и Метохију за шест месеци вратило 13 претходно прогнаних особа, од чега је седморо Срба.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Подршка Приштини у Савету Европе је награда Куртију за антисрпску политику
Укупно, од 2000. године на Косово и Метохију се вратило 29.418 од око 200.000 протераних.

Мисија Европске уније на Косову и Метохији навела је, у истом извештају, да је апелациони суд у Тирани ослободио Дритана Гоџаја, који је претходно ухапшен у албанској престоници и чије је изручење Специјалном суду за ратне злочине ОВК било одобрено.

Нешто касније, албански врховни суд је одбацио жалбу тужилаштва на одлуку апелациног суда.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Гутереш: Могућа ескалација на севером делу Космета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *