Ера машина смрти: Да ли вештачка интелигенција преузима контролу над ратовањем?

1
терминатор, да

Foto: Screen Rant

Прва, права и велика прекретница у начину ратовања била је појава барута. Уместо мачева, лукова и стрела и секира, човек је почео да користи пиштоље, пушке и топове.

Друга, исто тако значајна прекретница у историји ратовања била је дешифровање начина немачке машине „енигма“. Тај догађај је директно утицао на победу савезника у Другом светском рату.

Следећа прекретница у начину ратовања је употреба вештачке интелигенције и она се дешава управо сада. Ми смо сведоци процеса који човечанство води у димензије непознатог.

Рат у Украјини поставио је камен темељац савременог начина ратовања. Следећи ниво донео је сукоб на Блиском истоку. Али, кренимо редом.

Америчка војска је експерименте са вештачком интелигенцијом почела 1991. године. Тада је радила на програму који је предвиђао и решавао проблеме на пољу логистике. Од испорука оружја до пребацивања трупа. Све је то донело уштеде рачунате у милионима евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је био скроман почетак који је данас стигао до главних смерница употребе вештачке интелигенције у ратним сукобима. То су:

  1. Идентификација и неутралисање претњи
  2. Управљање возилима и летелицама
  3. Аутономност борбених система
  4. Сакупљање обавештајних података
  5. Припреме за битку
  6. Унапређење одбрамбених система
  7. Ограничавање употребе вештачке интелигенције у ратовима
  8.  Повезивање уређаја и брз проток података

 

Свакако да је најинтригантнија тачка ограничавање употребе вештачке интелигенције. Наиме, она може да детектује циљ, управља летелицом или чамцем без посаде и лоцира циљ. Али, човек мора да буде онај који ће повући обарач. Другим речима, одлуку о евентуалној смрти људског бића, био то и непријатељ, мора да донесе човек.

Прочитајте још:  Професор Милиновић о ракетној технологији — прошлост и будућност светског мира (ВИДЕО)

За илустрацију тог проблема може да послужи ПВО систем „патриот“ који је способан да сам открије циљ и испали ракету. У том случају кључно питање је  како искључити могућност да „партиот“ неутралише циљ са људском посадом. Дакле, да машина не убије људско биће.

Са друге стране, Израел у сукобу у Гази и Либану користи вештачку интелигенцију за обраду обавештајних података. Систем познат као „јеванђеље“,  великом брзином обрађује прикупљене податке, врши селекцију и поставља приоритете међу циљевима. За оно што су некада обавештајни официри радили сатима, данима и седмицама, „јеванђеље“ обавља за само неколико минута.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ера машина смрти: Да ли вештачка интелигенција преузима контролу над ратовањем?

  1. Управо због те технологије прво је у геноцидној америци дошло до спора са Кином око Хуавеја па су геноцидне нацистичке убице и лопови из те геноцидне нацистичке лоповске америке плански пренели сукоб у Украјину далеко од својих граница управо применом оветехнологије према Русији и Русима у циљу стварања мишљења да Руси морају силом да уклоне Путина а геноцидне убицеиз америке само да ушетају у Русију.
    Оно штојепроблем много опаснији и већи јесте да управо томтехнологијом се убијају људи кнтролише се њихов ум како појединачно тако и масовноа без икакве контроле.
    Та опасност се надвила над нам и присутна је уз коришћење 5г антена могућности ове технологије су катастрофалне за људе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *