ДАНАС ЈЕ ТОДОРОВА СУБОТА Срби верују да се у његовој ноћи крећу поворке демона и покојника, а жене ово данас никако не раде

0

Foto: Printscreen/YouTube

Тодорова субота, понегде Тодорица или Хрома субота пада прве суботе Васкршњег поста. Посвећена је догађају у коме је учествовао Свети Тодор Тиронски.

Срби верују да се у ноћи Тодорове суботе крећу поворке коња – демона, покојника, предака, који су тада веома зли. Жене на данашњи дан не перу косу, у кући се не пали ватра.

Црквена прича о Светом Тодору каже да када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу попрска жртвеном крвљу не би ли тако понизио хришћане, Свети Тодор се обратио молбом градском епископу Евдоксију да људима нареди да једу кувану пшеницу.



Према обичајима, хришћани на тај дан кувају жито које освећују у цркви и тако прослављају Светог Тодора, који је касније постао светац и великомученик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Верује се да је Свети Тодор Тирон и заштитник стоке, а посебно коња, тако да се његов дан прославља и као Kоњски дан. Срби верују да се у ноћи Тодорове суботе крећу поворке коња – демона, покојника, предака, који су тада веома зли.

Жене на Тодорову суботу не смеју да перу косу, у кући се не сме палити ватра. У појединим деловима Србије верује се да молитвама Тирону можете да се излечите од падавице.

Верује се да се са овим празником прославља долазак лепшег годишњег доба, па се у народу каже да је Свети Тодор отишао са коњима да доведе лето.

[table id=1 /]



Kурир.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *