Агенција: Тончев био у СУКОБУ ИНТЕРЕСА, мора ЈАВНО да објави одлуку

1

Foto: screenshot

Политичар и актуелни министар Новица Тончев био је у сукобу интереса четири године, јер док је био председник скупштине Сурдулице Фудбалском клубу Радник из тог града је исплаћено око 136 милиона динара, утврдила је Агенција за спречавање корупције.

Тончев је био у сукобу интереса јер је на челу клуба његов син Станислав, а он то није пријавио Агенцији која му је изрекла меру јавног објављивања одлуке.

Агенција је утврдила да је сума од 136,2 милиона суперлигашу из Сурдулице исплаћена од 25. маја 2016. године до 8. јула 2020. године, у време док је Тончев био председник тамошње Скупштине општине.



Он Агенцији за спречавање корупције није пријавио потенцијални сукоб интереса, иако је његов син Станислав годинама на челу Радника и законски заступник, па је Агенција утврдила да је на тај начин сада актуелни министар у Влади Србије повредио закон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јавни функционер не сме бити зависан од лица која би могла да утичу на његову непристрасност, нити да користи јавну функцију зарад стицања било какве користи или погодности за себе или повезано лице, стоји у 41. члану Закона. Повезано лице је у овом случају његов син Станислав, па је Агенција утврдила да је Тончев био у сукобу интереса.

Тончев је у међувремену постао министар без портфеља, а од локалних избора 2020. године није више председник Скупштине општине Сурдулица, а од 18. новембра те године више није ни одборник у том парламенту.



Због тога је, како стоји у решењу Агенције, једина одговарајућа мера у конкретном случају јавно објављивање одлуке о повреди закона.

Прочитајте још:  Шиптари настављају са дивљањем: Поломљен крст на православном гробљу

И поред одлуке Агенције, актуелни министар за развој неразвијених општина тврди да није био у сукобу интереса.

“У вези са одлуком Агенције за спречавање корупције да сам у конкретном случају био у сукобу интереса, упутио сам тужбу Управном суду, будући да није било никаквог сукоба интереса”, каже Тончев.

У прошлом мандату српског парламента Тончев је био и посланик, а поред функције министра, актуелни је и председник Фудбалског савеза региона источне Србије.

[table id=1 /]



Јужне вести / БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Агенција: Тончев био у СУКОБУ ИНТЕРЕСА, мора ЈАВНО да објави одлуку

  1. немогуће комуњаре па да краду преко деце, то је нека груба и злонамерна грешка па видите по фаци који је то трудбеник и јавни делатник сву животну енергију себе, породице. партије усмерио на добробит друштвене заједнице којој припада
    Грађани Србије само се освестите и ово мега зло ће нестати као мехур од сапунице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *