Данас су Свети Kозма и Дамјан, ОВО су обичаји и ово (не) треба радити

0

Свети Козма и Дамјан (Фото: Youtube Printscreen)

Ови свеци се славе два пута годишње – 14. јула када је умро Kозма и 14. новембра када је умро Дамјан.

У црквеном календару празник је данас обележен црним словом.

Празник светих врача Kозме и Дамјана обележава се данас у храмовима Српске православне цркве, православним домовима и многобројним здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Свети врачи обележавају се с уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године.

Болесници се заветују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји веровање да је на овај празник није добро радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, не би требало да се без преке потребе излази из куће.

Овај празник се слави и као заштита од удара грома.

Свеци са ковчежићима
Светитељи Kозма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовјековној одећи, са ковчежићима у којима су носили лекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Kозме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији.

Не слави га само Црква и поједине породице као кућну славу јер Лекарска комора Србије је 2007. године и званично прогласила тај дан својом славом.

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа “ради добитка и богаћења, већ Бога ради” па су у народу познати као “свети безсребреници”.

“Свети Kозма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ”, записао је владика Николај Велимировић.

Прочитајте још:  ДАНАС СЛАВИМО БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ, ВАЖАН ДАН У ГОДИНИ: Пред спавање урадите овај ритуал и изговорите речи против зла!

Записано је, такође, да је “Kозма љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата”.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти.

Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Празник Светог Kозме и Дамјана-Врачеви Српска православна црква молитвено слави два пута – 14. новембра по новом календару, када је умро Дамјан, али и 14. јула (по новом) када је умро Kозма.

Мондо

Прочитајте још:

 

Мати Атанасија: Како изабрати сродну душу! (Видео)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *