Привредне коморе Србије и тзв “Косова”* данас у Скопљу о уклањају препрека за рад сајта за бојкот српских производа

0
протест, србије

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Први састанак тимова привредних комора Србије и албанских сепаратиста о превазилажењу административних баријера у економској сарадњи биће одржан данас у Скопљу, најавила је Привредна комора Северне Македоније (ПКСМ).

Тај састанак ће се, по најави, „одвијати утврђеном динамиком” ради што бржег решавања свих спорних питања у вези с административним баријерама које коче економску сарадњу Србије и албанских сепаратиста. У преговарачком процесу за превазилажење административних баријера у економској сарадњи Србије и албанских сепаратиста посредоваће саветнице председника ПКСМ Бранка Азеског, Елена Милевска Штрбевска и Јадранка Аризанковска.

ПКСМ је у најави навела да је усаглашавање спорних питања у трговинској сарадњи Србије и албанских сепаратиста „изузетно важно економско, али и политичко питање због тога што може довести до нормализације односа између ове две земље, као новог искорака у односима затегнутим деценијама”. Истиче се да већ постоје потписани споразуми који треба да обезбеде основу и инструменте за значајно унапређење конкурентности, економске кохезије и повезаности читавог Западног Балкана.

Да би се отклонили сви недостаци који се јављају у трговини, додаје се, „сада је право време да се повуку мудри потези у правцу интензивирања регионалних интеграција и трговинске сарадње, што ће обезбедити економски просперитет обе земље, али и Западног Балкана као целине”. „Зато је за почетак потребно уклонити све административне баријере и створити услове за унапређење економске сарадње ако желимо да страни партнери и међународне институције виде регион као просперитетног будућег политичког и економског партнера”, истакла је ПКСМ.

Албанци покренули сајт за бојкот робе из Србије

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кампања за бојкот робе произведене у Србији на Косову и Метохији се не стишава, па је покренут и сајт „Бојкото860“ којим се грађани позивају да не купују производе из Србије.

Прочитајте још:  Духови из прошлости праве шиптарску војску

На сајту доминира позив на „Бојкот производа Србије. Бојкот баркода 860“, будући да је 860 број на бар коду српских производа. Уз то стоји и фотографија која асоцира на 1999. годину.

– Сваки производ увезен из Србије претвара се у инвестицију за набавку наоружања српске војске! Бојкотујте производе Србије! Бојкотујте 860 бар код! Престаните да финансирате српску војску – порука је овог сајта, на којем се позива на бојкот многих производа из Србије, пренео је сајт Косово онлајн.

Уз овај позив, набројани су и различити подаци, како се „заборављена историја не би поновила“ – о броју убијених и несталих на Косову, уз наводе да је 40 одсто свих насељених кућа на Косову тешко оштећено или уништено, а 848.000 људи протерано из својих домова.

На овој веб страници наводи се да је сајт направљен „само да подигне свест о важности некуповине српских производа и није креиран да промовише или подстиче насиље на било који начин”.

На Косову већ дуго траје кампања за бојкот робе произведене из Србије, а недавно је објављен бизаран спот у којем су се у амбалажама српских производа уместо слаткиша налазили меци, што је симболично имало исту поруку, да се „куповином српских производа финансира српска војска”.

Дејан Спаловић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *