Због дуге на икони Богородице, суд у Пољској осудио две лезбејке за увреду верских осећања!

1
верских

Суд у Пољској  је прогласио две жене кривим за вређање верских осећања – за овај злочин у Пољској  је запрећена затворска казна до две године – због приказивања Икона Богородице и Исуса са дугиним ореолима током ЛГБТ марша.

Једној је изречено пет месеци друштвено корисног рада, док је друга кажњена са 2.000 злота. Њихов адвокат је међутим, најавио је жалбу.

Инцидент о коме је реч догодио се током Марша једнакости 2021. у Ченстохови, граду у којем се налази најсветије католичко светилиште у Пољској , Црна Мадона. ЛГБТ активисти у Пољској редовно приказују слику иконе са додатим дугиним
бојама.

Полиција и тужилаштво су након марша примили низ притужби од појединаца који су рекли да је слика вређала њихова верска осећања, преноси дневник Газета Виборцза .

Једна од тих изјава дошла је од Роберта Бакиевицз-а , лидера крајње деснице, који је рекао да „намерно представљање слике [Марије и Исуса] са симболом греха Содоме јасно нарушава моја верска осећања“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након што је један стручњак поднео извештај у којем је закључено да слику не треба посматрати као увредљива верска осећања, тужиоци – који су под надлежношћу генералног тужиоца Збигњева Зиобра, отвореног анти-ЛГБТ личности – ангажовали су другог стручњака.

Он је доставио мишљење на 70 страница у којем је закључио да слика не приказује библијску дугу у седам боја која симболизује наду и блискост са Богом, већ уместо тога шестобојни симбол ЛГБТ заједнице. Стога је закључио да је слика увредљива.

Прочитајте још:  Лукашенко: Ни економски ни политички нико није успео да сломи Белорусију и неће успети

Тужиоци су зато подигли оптужницу против пара – који се именују само као Камила Ł.-Б. и Магдалена В.-Д. према пољском закону о приватности – крајем прошле године. Данас је окружни суд у Ченстохови донео образац пресуде који се може донети без потпуног суђења на основу списа предмета .

Обе су прогласили кривима и изрекли казне. Међутим, адвокат Адам Касперкиевицз, који заступа оптужене, рекао је за Газета Виборцза да ће оспорити пресуду. „Желимо јавно суђење и доказаћемо да злочин није почињен“, рекао је он.

Прошле године, исти суд у Ченстохови ослободио је човека који је такође био оптужен за вређање верских осећања тако што је приказао слику Црне Мадоне са додатком дугиних боја.

https://twitter.com/DrLoupis/status/1651124834821177345

Судија је утврдио да симбол садржи позитивну – а не увредљиву – поруку која подржава једнакост и супротставља се дискриминацији. У другом случају, три ЛГБТ активиста ослобођена су за исто дело 2021. године због производње и дистрибуције слика „Дугине Девице Марије“.

Пољски национално-конзервативни владајући табор је последњих година покренуо бурну кампању против онога што назива „ЛГБТ идеологијом“ и представља се као ванземаљска претња националној култури и идентитету. То је довело до тога да се Пољска рангира као најгора земља у ЕУ за ЛГБТ особе .

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Због дуге на икони Богородице, суд у Пољској осудио две лезбејке за увреду верских осећања!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *