Шта Синиша Мали није рекао пензионерима

0

(Foto:В. Веизовић)

Министар финансија Синиша Мали потврдио је да ће од 1. јануара 2020. уместо досадашњег арбитрарног повећања пензија, бити поново уведена тзв “швајцарска формула ” индексације пензија. То значи да ће се пензије 50 одсто усклађивати са номиналним растом плата у Србији, а 50 одсто са растом инфлације. Најавио је и једнократну помоћ од 5000 динара за све пензионере чему се противи Фискални савет, као и повећање од 5,5 одсто наредне године.

Међутим оно што није министар није рекао, а Влада Ане Брнабић је наводно договорила са ММФ-ом у оквиру саветодавног аранжмана још летос, јесте увођење и горње границе за пензијске издатке у виду удела пензија у БДП-у.

Учешће пензија у БДП је пре смањења пензија, у јануару 2013. било веће од 12,5 одсто да би временом пало на садашњих 10,5 одсто, показује рачуница ММФ објављена у документу након друге ревизије ММФ у јулу 2019. године.

Према пројекцијама објављеним у том документу, за пензије би од 2020. до 2024. требало да се издваја максимум 10,3 одсто БДП-а.

Срби гладни, голи, боси: Трећина домова у Србији греје само једну собу

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У апсолутним износима гледано због раста БДП издвајања ће расти: за ову годину је планирано да се из буџета издвоји 563 милијарде динара, наредне 2020. године 602 милијарде, па 643 млрд 2021. да би износ сваке године растао до скоро 800 милијарди динара 2024. године.

Мисија ММФ је такође цитирамо “подстицала” српску страну да уведе још један нижи “горњи плафон”.

У случају да расходи за пензије пређу тај ниво, онда би се пензије усклађивале само са инфлацијом, а не и са растом плата. Није, међутим познато да ли су српске власти усвојиле овај предлог.

Прочитајте још:  Српска муниција поново у Украјини

Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *