Срби гладни, голи, боси: Трећина домова у Србији греје само једну собу

1

Сиромаштво у Србији све веће (Фото: GETTY IMAGES)

Београд – Две или више соба греје 28 одсто домаћинстава у Србији, све собе греје тек 25 одсто домаћинстава, док је осам одсто домаћинстава без сталног грејања услед сиромаштва, показује истраживање удружења Побуна.

Kонкретно, сиромашна домаћинства купатило и спаваће собе греју тек увече отварањем врата од дневне собе у којој се налази пећ или грејалица.

Kупатило је увек топло тек у 29 одсто домаћинстава где се одгајају деца.

У око 32 одсто домаћинстава која одгајају бебу, греје се само једна соба, најчешће дневна, док се купатило, спаваће собе и дечије собе не греју услед недостатка новца за куповину огрева.

https://www.instagram.com/p/B4tAoYIp7br/?utm_source=ig_embed

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Многи који немају новца за грејање, хладне дане проводе возећи се градским превозом или обиласком домова здравља и тржних центара.

У сеоским пределима централне, западне и јужне Србије се највише домаћинстава греје на дрва и угаљ, али упркос томе не греју цео животни простор.

Најповољнија ситуација је у већим градовима где су због даљинског грејања топле све собе али супротно томе, највише хладних домова без грејања има баш у градовима где има највиśе сиромашних који не могу да обезбеде константан огрев.

Чак 32 одсто испитаних становника Србије признаје да нема одговарајућу одећу и обућу за зиму, али треба узети у обзир да је проценат и већи јер је многе срамота да то признају, показује истраживање које је удружење Побуна објавило на својој Инстаграм страници.

Много људи нема одговарајуће зимске јакне, ципеле, чизме и патике, а већина избегава да згази у бару јер им обућа пропушта.

Прочитајте још:  Докле се стигло са најновијим случајем црквене некрофилије у Ариљу

По неколико година носе исту јакну у којој више нема топлог изолационог дела који је најчешће испао од ношења или прања, па стога носе јакну преко јакна или два џемпера истовремено.

Број испитаних учитеља и учитељица из пет градова Србије, којих је 350, изнело је процену и запажање да око 25 одсто малишана до четвртог разреда нема одговарајућу зимску одећу и обућу.

Млади се сналазе на разне начине.

Чланство у библиотеци за сиромашне студенте представља мало топлију зиму.

Према сопственом признању 21 одсто средњошколаца и 27 одсто студената спава у хладној соби.

Хладноћу не трпе само средњошколци и студенти. У истој ситуацији су и старија лица и пензионери.

Признање да немају новца за грејање, па зимске дане проводе возећи се по јавном превозу или чекајући у амбулантама и тек предвече заложе ватру или упале грејалицу, дало је 22 одсто градских пензионера.

Ови подаци су добијени у сарадњи са 30 патронажних сестара.

https://www.instagram.com/p/B4tEgVvpIJj/?utm_source=ig_embed

Истраживање је рађено анкетом затвореног типа, преко телефона и обиласком домова.

Подаци су добијени на узорку од 4.000 домаћинстава на простору целе Србије, као и анкетирањем још 2.250 особа међу којима је и 350 учитеља и учитељица у периоду од 04.09. до 23.10.2019. године.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Срби гладни, голи, боси: Трећина домова у Србији греје само једну собу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *