Вучић: Mигранти ће долазити у Србију кад успе унија са Албанијом! (видео)

0

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Уколико успемо то да гурамо напред (трговинску унију са Албанијом), уколико то успемо имаћемо више миграционих процеса и долазака у Србију – тврди Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон одржали су „тет-а-тет“ састанак после свечане вечере у Јелисејској палати.

Вучић је изјавио да је имао „веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор са шефом француске државе. Прва тема разговора била је Европска унија и наш пут ка њој.

– Разговарали смо о свеукопној будућности Европе, шта је то што можемо да очекујемо, а да не буду то само предлози једне стране. Не заборавите да смо ми на европском путу од 2000, три године касније смо ушли у кампању, посебно после смрти Зорана Ðинђића, према којој је требало да уђемо у ЕУ 2007.године, а из политичких разлога пустили су Бугарску и Румунију, иако нису биле спремне. Данас је 2019, и иако смо отворили приступне преговоре пре шест година, и отварамо годишње по два, иако смо спремни за четири поглавља, промењена су правила која се односе на нас. А то је да у сваком тренутку могу кроз поглавља 23 и 24 да вас ограничавају – рекао је Вучић.

Према његовим речима, други део разговора односио се на иницијативу Србије, Северне Македоније и Албаније о „малом Шенгену“, за коју, како је рекао, очекује Макронову подршку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Добили смо званични податак Светске банке да би, ако би у иницијативи имали западнобалканску шесторку, заједничка уштеда износила 3,5 милијарде евра, а само за Србију 1,5 милијарди. Реч је огромном новцу. Он ме је питао “планираш ли и очекујеш ли и друге“, а ја сам одговорио „надамо се“ – пренео је Вучић, а председник није прецизирао како је дошао до те бројке, као ни који ће бити негативни ефекти доласка стране робе на наше тржиште.

Прочитајте још:  ПРОТЕСТ Просветни радници у четвртак испред Владе

Трећи део разговора односио се на однос Београда и Приштине.

– Европа чека формирање владе у Приштини. Верујем да ће потом позвати и једне и друге да се разговара и пронађе неки компромис. Нисам сигуран да ће бити лако, али Макрон верује да у оно о чему смо говорили у Београду, а то је да је могуће наћи компромисно решење – нагласио је он.

Пренео је Макрону да Србија нема проблема с његовом отвореношћу и да његови интервјуи не сметају.

– Боље да ствари рашчистимо раније него касније. Боље да знамо на чему смо него да се лажемо – рекао је Вучић.

Указао је да је и Макрону рекао да када пита да ли ЕУ може да гарантује да ће Србија, ако реши проблем Kосова и неке друге, ући у ЕУ 2025, а да на то није добијао никакав одговор.

– Они су сами дали рок. Желимо да знамо када и шта, како би могли народу да кажемо – истакао је он.

Вучић је указао да о закључцима разговора, који су били конкретни и добри, не може да говори, али је навео да Макрон одлично разуме ситуацију.

– Наставили бисмо још да причамо да га није Трамп звао. Сат времена имати билатерални разговор с Макроном после вечере је огромна част за нашу земљу. Срећан сам што могу да представљам тако добру и вредну земљу. Макрон нас је одвео у посебну салу “Пикасо“, где увек обавља билатералне разговоре, а не негде успут на маргинама, како с неким другима то ради – пренео је он.

Прочитајте још:  Други случај Короне у Србији - код Кинеза

Истакао је да су договорили да до децембра обаве велики телефонски разговор после формирања владе у Приштини, да би Макрон чуо његово мишљење, и да испланирају сусрет у јануару.

Председник СНС поред тога што је поручио да повлачење признања Kосова није превише важно, јер уствари претставља само мало побољшање наше тактичке позиције што неће драстично да промени ситуацију. „Уколико успемо то да гурамо напред, уколико то успемо имаћемо мање излазака и одлазака из земље, имаћемо више миграционих процеса и долазака у Србију“, рекао је Вучић о трговинској унији са Албанцима.

Вучић је уочи одласка у Париз рекао да ће од француског председника тражити подршку за иницијативу за уклањање баријера, чвршћу сарадњу економија западног Балкана, као и да жели да чује од њега детаље модалитета политике проширења ЕУ које је најавио Макрон, и каква је буудућност региона Западног Балкана.

Председник Вучић борави у тродневној посети Паризу, где ће сутра имати билатералне разговоре са Макроном.

Он ће, такође, учествовати у разговору о 75 година Организације Уједињених нација, као и на панелу „Мишљења младих о мултилатерализму“, током 40. заседања Генералне конференције Унеска.

Учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска, председник Србије ће се обратити последњег дана посете, када ће имати сусрет са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

ЕУ гуши демократију у својим чланицама. формира милитантне покрете за пребијање опозиционара и цензурише медије можете погледати у емисији продукције Центар, посвећеној миграцији, анти-демократским тенденцијама у ЕУ, недавним изборима за европски парламент као и о мулти-милионској корупцији званичника Европске уније:

Извор: Блиц/Дневна Газета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *