Мисија “Аида”: Две свемирске сонде ће први пут препречити пут астероиду који иде ка Земљи

0

Када би се већи астероид сударио са Земљом, то би означило крај људске цивилизације. Чак и удар мањег астероида уништио би читаве области. Године 1908. у Тангуски, у Сибиру, астероид је уништио подручје од више од 2.000 квадратних километара.

Уколико би астероид пао у океан, последице би биле још драматичније: покренуо би екстремне цунамије, који би погодили обале држава и њихове метрополе.

Наса и Еса већ годинама трагају за небеским телима чије би путање могле да се укрсте са Земљином.

Тренутно се зна за више од 21.440 потенцијално ризичних астероида пречника најмање 100 метара. Шта ако једног дана сазнамо да се велика громада креће ка Земљи?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наса, Еса и Немачки центар за ваздухопловство и астронаутику заједно планирају експерименталну свемирску мисију “Астероид Импацт & Дефлецтион Ассессмент” (АИДА), у оквиру које че мањи астероид први пут бити изабачен са своје путање. Само тако ће научници моћи да истраже механичке параметре који морају бити познати за извођење таквог маневра у реалној ситуацији.

Мисија “Аида” предвиђа лансирање две свемирске сонде према бинарном астероиду Дидимосу, који се састоји од главне компоненете од 780 метара и трабанта Дидимун од 160 метара.

У октобру 2022. Насина сонда “Дарт” треба да удари у Дидимун, при брзини од око шест километара у секунди, како би га мало скренула са првобитне путање.

Три године касније, биће лансирана европска свемирска сонда “Хера” како би прецизно измерила Дидимун. Најважнија информација коју треба да донесе јесте колико су се параметри астероида променили након удара “Дарта”.

Прочитајте још:  Адвокат Васић: Бачевићу позлило након пресуде Шиптара, нико не зна где је пребачен

Такође теба да се анализира састав Дидимуна, као и кратер настао ударом.

Због чега треба да прођу чак три године пре него што “Хера” ступи у акцију? Услед “Дартовог” удара постоји могућност подизања велике количине прашине и леда, који би могли да ометају поглед на кратер. Због слабе силе привлачности релативно малог небеског тела, проћи ће године пре него што се прашина на њему поново слегне.

Пре него што одлука о мисији дефинитивно буде донета, о њему ће се гласати на министарској конференцији, која че бити одржана у новембру 2019. у Севиљи.

Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *