НБС: Србија није трошила новац СФРЈ јер је била под санкцијама

0

(Фото: dreamstime)

Београд – “Наводи да је Србија одобравала трошење или трошила заједничка средства бивше државе СФРЈ током деведесетих година немају упоришта ни у доказима, нити у логици, јер је Србија у то време била била под санкцијама међународне заједнице”, изјавили су из Народне банке Србије (НБС) за “Политику”.

Написи у хрватским медијима – да Хрватска од Србије потражује 148,5 милиона долара у поступку сукцесије имовине СФРЈ – неосновани су притисак и “последица нереалних очекивања хрватске стране” пред састанак Сталног мешовитог комитета, кажу из НБС.

Овај комитет је основан у складу са Споразумом о питањима сукцесије, а састанак је одржан у среду у Загребу.

Хина је у среду пренела писања “Вечерњег листа” да се у тренутку распада бивше Југославије на девизним рачунима у мешовитим банкама СФРЈ у иностранству налазило 645,55 милиона америчких долара, а да је пре почетка разговора о подели Србија остале државе наследнице обавестила да је на рачунима “само 56 милиона долара, одбијајући да објасни где је новац”.

Kако пише “Политика”, из НБС кажу да је Споразумом “јасно потврђено да се деле искључиво расположива средства”, док је износ од 645,55 милиона долара представљао “књиговодствено стање које су утврдиле све државе сукцесори на основу увида у расположиву документацију”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из НБС за “Политику” кажу и да је највећи број мешовитих банака у време и након закључења Споразума о сукцесији “отишао у стечај или ликвидацију и јасно је било већ тада да износ који представља књиговодствено стање неће бити у потпуности намирен јер депозити држава нигде у свету нису осигурани, а намирење се врши из расположиве стечајне, односно ликвидационе масе”, те да је управо из тих разлога у Споразум унета одредница да се дели оно што је расположиво.

Прочитајте још:  Југословен баста у коалицији са Украјинцима: Главни изборни програм - увођење санкција Русији!

Из НБС напомињу и да су по Споразуму о питањима сукцесије расподељена средства у четири мешовите банке у укупном износу од око 107 милиона долара, те да је то “још један доказ да је непоткрепљена изјава о наводним средствима од 56 милиона долара”.

Подсетимо, после одржаног састанка Сталног мешовитог комитета, висока функционерка хрватског Министарства спољних и европских послова Андреја Метелко-Згомбић рекла је да ће Хрватска устрајати у томе да Србија компензује средства која су се у тренутку распада СФРЈ налазила на девизним рачунима бивше државе у иностранству, а које је та земља потрошила.

“Хрватска ће устрајати на том да се утврди како су та средства нестала и да се на одговарајући начин пронађу механизми компензације од стране оне државе наследнице за коју се потврди да су та средства противправно коришћена”, рекла је она у среду.

ИЗ НБС су за “Политику” изјавили да “тврдње које је изнела Андреја Метелко Згомбић нису тачне, нити имају било каквог основа у Споразуму о питањима сукцесије”.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *