Пекинг: Лондон “долива уље на ватру” у Хонгконгу

0

Улични нереди у Хонгконгу (Фото: Reuters/Athit Perawongmetha)

Хонгконг – Kина је оптужила Велику Британију да “долива уље на ватру” у Хонгконгу, после напада продемократских демонстраната на хонгконшку министарку правде у Лондону.

“Позивамо Велику Британију да одмах испита догађаје, да учини максимум да ухапси починиоце и изведе их пред суд и гарантује безбедност и достојанство свих кинеских званичника”, рекао је новинарима портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг.

Хонгконшку министарку правде Тересу Ченг јуче су напале десетине продемократских демонстраната у Лондону, када се спремала да одржи говор у једној институцији. Демонстранти су је опколили и узвикивали: “Убицо”, а она је пала.

Снимци показују да се убрзо затим подигла и да је обезбеђење одвело без видљивих повреда, али Влада Хонгконга је у саопштењу навела да је министарка претрпела “озбиљне телесне повреде”.

У саопштењу владе се наводи да је министарка одмах обавестила лондонску полицију и затражила да схвате случај озбиљно и да изведу починиоце пред лице правде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шефица Владе Хонгконга Kери Лам је такође осудила инцидент наводећи да “тај дивљи чин прелази границе сваког цивилизованог друштва”.

Хонконг, бивша британска колонија, већ више од пет месеци пролази кроз најозбиљнију политичку кризу од када је враћен Пекингу, 1997. године.

Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *