Узели ствар у своје руке: Паравојне формација у Словенији, терају мигранте са ваздушним пушкама и секирама!

Обучени у маскирне униформе и наоружани пушкама, словеначка паравојна јениница крец́е се у формацији кроз шуму дуж хрватске границе којом патролира преко пограничне зоне, куда у ту земљу непозвани улазе мигранти.

Овако је Ројтерс описао групу Словенаца они долазе на словеначко-хрватску границу да прате илегалне мигранте и кријумчарење људи у њихову државу.

Ради се о разноврсној групи која, укључује и неколико жена. Паравојну групу предводи Андреј Шишко, који такође води десно орисјентисану странку Покрет Уједињена Словенија.

Он сматра да званична власт Словенију не штити добро од мигрантске претње, па је основао штајерску и крањску стражу. Чланови те групе патролирали су пред новинарима.

„Наша је дужност да обезбедимо сигурност у нашој земљи“, рекао је Шишко. Активисти његове групе носе ваздушне пушке које су реплике калашњикова.

Пре него што је стигао на границу, Сиско је повео припаднике своје страже на тродневни излет, камповање, дружење и обуку на приватном земљишту у Kозјем крај Подцетртека. Све је пријавио полицији, од које је наводно добио дозволу, јер су активности у складу са законом. Операцију је назвао „Јужни џеп“.

Прошле године Сиско је изазвао контраверзе у Словенији када је на друштвеним мрежама на Фејсбуку објавио снимке десетака мушкараца, лица скривених иза црних маски, од којих су неки имали пушке или секире у рукама, наводно током „вежби“ на мариборском Похорју.

„Председник изражава велику забринутост због постојања поменуте оружане групе која би, према речима њеног лидера Андреја Сиска, осигурала мир и ред у земљи и контролисала границу. То је потпуно неприхватљиво“, саопштио је тада председников кабинет.

Сиско је бивши лидер присталица мариборског фудбалског клуба, а као кандидат деснице нашао се и на председничким изборима у Словенији.

У време хрватско-словенског граничног сукоба јавно је на скуповима подржао „борца јужне границе“ Јошка Јораса и желио да одржи референдум против уласка Хрватске у НАТО, али одустао је након што се договорио да се састане са премијером Борутом Пахором.

Курир /Дневна газета / Индех.хр

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.