У току је неприметна инсект апокалипса која би могла да утиче на САВ ЖИВОТ НА ЗЕМЉИ

0

(Фото: Википедија)

У току је – слободно би се могло рећи неприметна, “инсект апокалипса”, која би могла да погоди сав живот на Земљи, упозорили су стручњаци.

Велика употреба пестицида, између осталог, избрисала је око половине свих врста инсеката од 1970. године, а сада је откривено да је 41 одсто од миллион познатих врста буба пред истребљењем. Многе птице, рептили, мали сисари и рибе остаће без хране, а са 87 одсто биљака којима је потребно опрашивање од стране инсеката и људски тањир је доведен у питање.

– Могло би бити много горе. Просто не знамо, што је застрашујуће – рекао је професор биологије Дејв Гулсон са Универзитета Сасекс, аутор студије за британски Фонд Вајлдлајф.

– Ако не зауставимо опадање броја инсеката биће последица по читав живот на Земљи и људско благостање.

Он је истакао да три четвртине наших усева зависе од опрашивања које спроводе инсекти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Усеви ће почети да пропадају. Нећемо имати ствари попут јагода. Не можемо хранити 7,5 милијарди људи без инсеката – рекао је Гулсон за ЦНН.

У међувремену, употреба пестицида се удвостручила током последњих 25 година, а током тог времена нестало је најмање 23 врсте пчела и оса. Гулсон сматра да би Британији у том смислу могло помоћи напуштање Европске уније.

– Шта год људи мислили о Брегзиту, то је прилика за потпуну реформу нашег пољопривредног система – истакао је он.

У новом извештају се указује да сви ми можемо деловати као спасиоци ако предузмемо релативно мале кораке и тако помогнемо да се заустави катастрофални пад у броју и врстама инсеката.

Прочитајте још:  Хибрид миша и човека: Експеримент америчких научника

– Инсекти живе у нашим парковима и вртовима. Баштовани могу да начине разлику – указује Гулсон.

– Прави изазов је пољопривреду ускладити са дивљином. Смањење пестицида. То би било од велике помоћи.

Kолапси у популацији инсеката пријављени су у Немачкој и Порторику. Извештај објављен почетком ове године проценио је да број инсеката сваке године опадне за 2,5 одсто. У Северној Америци је дошло до масивног пада код пет врста бумбара у последњих 25 година, док је Френклинов бумбар потпуно изумро. У Охају је популација лептира опала за трећину.

Гулсон указује да има преко 70 студија које показују пад броја инсеката широм глобуса, али да постоји велика рупа у подацима, посебно ван Европе и Северне Америке.

– Информације о популацијама инсеката у тропима, где их већина живи, су ретке. Можемо само да погађамо какве ће последице по живот инсеката имати сеча шума у Амазонији, Kонгу или источноазијским шумама – рекао је он, додајући да је број птица које се хране инсектима такође у паду у многим местима.

Гулсон је навео да је губитак станишта највећи узрок пада броја инсеката на глобалном нивоу, али да су придонеле и употреба пестицида и климатске промене.

ШТА МИ МОЖЕМО ДА УРАДИМО
Постоји више ствари које људи могу сами да ураде да помогну опоравку популације инсеката:

– Kосите своје травњаке ређе и оставите део да цвета слободно. Гледајте на коров попут маслачка – који је сјајан за пчеле – као на дивље цвеће и пустите га да расте.

– Узгајајте биљке које привлаче опрашиваче попут пчела и лептира – лаванду, мачју траву и слично.

Прочитајте још:  Панике, делотворност и климатске промене

– Направите “хотел” за бубе – поставите цепаницу или гомилу грања јер они привлаче инсекте који живе у дрвету и служе као храна птицама и мањим сисарима.

– Ископајте језерце и посматрајте како привлачи вилин коњице и стенице газиводе.

– Затражите од локалних власти да посаде дрвеће које цвета на улицама и у парковима и засадите дивље цвеће дуж путева.

– Избегавајте употребу пестицида и охрабрите остале да ураде исто.

CNN , the sun

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *