Људи до сада никада нису чули звук ветра на Марсу! (Видео)

0

Марс

Једна ствар је видети Марс, али сасвим друга ствар је чути. Наишли смо на хиљаде слика са површине Марса које су покупили различити ровери који истражују црвену планету.

Видели смо и безбројне гифове који приказују Марс као никада раније и да би планета изгледала готово жива. Међутим, никада нисмо чули како Марс звучи.

Сада, ово се променило.

Захваљујуц́и НАСА-и сада смо привилеговани да чујемо како звучи наша суседна планета. Замислите да стојите тамо, на Марсовој површини, и чујете како ветар дува.

Kакав би то осец́ај био.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И док ц́е људи морати чекати неко време да би могли доживети тај тренутак, барем сада можемо боље осетити ову црвену планету.

Марс је жив и није мртва планета као што смо мислили у прошлости. Сензори на НАСА-ином ИнСигхт ландеру покупили су ветрове који дувају између 10 и 15 миља на сат, долазец́и са северозапада на југоисток.

Звук је снимљен 1. децембра.

НАСА нам каже да су вибрације (прикупљене са два инструмента) снимљене на веома ниском нивоу. Овај звук се може побољшати слушањем аудио датотеке са слушалицама.

Али да би нам било јасније, НАСА-ини научници су одлучили да се подигну на вишу тачку.

То нам је омогуц́ило да чујемо ударце Марсовог ветра директно са вашег мобилног телефона или рачунара, без потребе за слушалицама.

Звукове је покупио сензор који је снимио звук након што је подигао вибрације које је створио правац ветра.

Други сензор који је покупио звук Марса био је сеизмометар ИнСигхт-а, који је чуо звук који је ветар произвео док је пролазио изнад постављених соларних панела.

Прочитајте још:  Чудотворна техника спавања коју су користили Дали и Едисон: Граница сна и будности

“ИнСигхт Ландер се понаша као огромно уво”, објаснио је Том Пике, члан ИнСигхт-овог научног тима.

„Соларни панели на странама лендера реагују на флуктуације притиска ветра. Kао да је ИнСигхт покупио уши и чуо како Марс дува. Kада смо погледали смер вибрација које долазе из соларних панела, он одговара очекиваном правцу ветра на нашем месту слетања.”

Послушајте како звучи:

www.светтајни.цом

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *