Забрањени пестицид “fipronil” главни узрочник угинућа 50 милиона пчела у кикиндском округу

0
пчела

Пчеле (Фото: Pixabay)

После пет месеци од масовног тровања пчела крајем маја ове године, пчелари у Kикинди добили су одговор шта је уништило чак 50 милиона пчела у делу кикиндског атара и нанело штету од око 230.000 евра
Забрањен пестицид “фипронил” узрочник је угинућа пчела из око 1.700 кошница, док се за кривцем и даље трага.

Kикиндски произвођачи меда упозоравали су у више наврата да је за велико угинуће пчела међу главним узрочницима пестицид, а недавно су за то добили потврду у резултатима анализа које је урадио Градски завод за јавно здравље Београд у лабораторији Центра за хигијену и хуману екологију.

Прочитајте још: 

 

– Од Основног јавног тужилаштва у Kикинди добили смо фрапантне податке, који указују да је присуство пестицида “фипронила” далеко изнад леталне дозе (ЛД50) која је потребна за угинуће пчела. Овај отров је потпуно забрањен у Европској унији и у нашој земљи од пре 7 година, а колико је погубан говори податак да је свега 25 грама “фипронила” довољно за један хектар обрадивог земљишта, док је само један литар потребан да затрује велика водена пространства – наводи Саша Чолак, председник Удружења пчелара Kикинда.

Масовно тровање пчела догодило се на више локација, од Kикинде према Новом Милошеву, Иђошу и Зрењанину, а председник кикиндских пчелара нада се и узда у надлежне органе, полицију и тужилаштво, који би требало да открију директног кривца великог угинућа пчела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Само мртав литијумски пројекат је еколошки пројекат

Продавао се у продавницама?!

– Постоје сумње да се „фипронил” продавао у продавницама, иако га званично нема на нашем тржишту. Сада са сигурношћу можемо да тврдимо да је крајем маја узрок угинућа пчела тровање, а не помор услед неког обољења – каже председник кикиндских пчелара.

– Надам се да ће кривац ускоро бити откривен – каже Чолак. – На списку урађених анализа отрова нашли су се и „цхлорпyрифос”, „цаптан”, „фипронил-сулфоне” и „фипронил десулфинyл”, у мањим дозама од „фипронила” – додаје он.

Он, такође, истиче да је званични податак о страдању 1.668 кошница из 35 пчеларских газдинстава далеко већи и да прелази бројку од 2.000 кошница.

 

Информер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *