Бугарски новинар, снимак, С-400 и Србија – има нека тајна веза?

0

(Фото: Принтскрипт)

Београд – Председник скупштинског одбора за KиМ Милован Дрецун каже да се против Србије већ дуго води низ хибридних операција са више страна.

Доказ за то је, како каже, случај објављивања снимка, на којем руски обавештајац наводно даје новац српском службенику.

“Неопходно да Србија догради свој механизам за одбрану од тих хибридних операција које су усмерене на то да се утиче на спољну и унутрашњу политику земље од спољних државних или недржавних актера”, рекао је Дрецун за РТС.

“Ово је саставни део једне хибридне операције, који је темпиран пред долазак руског председника Владимира Путина”, додао је он.

Указао је да се мало зна о снимку и да је много непроверених ствари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сам снимак, кад погледате, прилилчно је аматерски урађен, а са друге стране, поставља се питања која је то страна служба, ако није наша, спремна да изведе такву операцију – да могу да прате двојицу људи, да знају место њиховог састанка, да сниме из аутмобила кад се напољу састају, њихов разговор у ресторану, садржај кесе и место где изгледа борави руски агент”, рекао је Дрецун.

Упитао је ко је аутор снимка и ко је особа са српске стране која наводно предаје информације руском агенту.

“Шта је предмет интересовања руског агента? Да ли су то неке информације које треба да добије од ове наводно високо позициониране особе у државној администрацији или покушај да се преко те особе утиче на државну политику?”, упитао је Дрецун.

Оценио је да је интересантно да се сазна да ли су српске службе знале за случај, јер је у питању стари снимак.

Прочитајте још:  Никола Сандуловић: Србија треба да призна независност Косова!

Kоментаришући медијске наводе да су снимак пустиле САД, након 50 покушаја које је осујетила руска служба, Дрецун каже да се може нагађати. Међутим, указује на амбијент у којем је снимак објављен и додаје да бугарски истраживачки новинар изгледа стоји иза тог објављивања.

“Он тврди да не зна ко је аутор тога, али изгледа да постоје механизми преко којих одређени појединци и службе могу да пласирају информације јавности”, рекао је Дрецун.

Подсетио је и да је Бугарска недавно жестоко реаговала на присуство система С-400 на заједницким вежбама Србије и Русије и оценио да прича може нанети штету руско-српским интересима.

Указао је и на јуцерашњу реакцију Атлантског савета у Бугарској, која је, каже, прошла прилично незапажено и сматра да није неповезана посредно са овом темом.

“Они су упозорили бугарске званицнике да се на територији те земље води права хибридна операција Русије, и да јој је циљ припрема терористицких напада у суседним зељамама”, наводи Дрецун.

Раније је, подсећа, изнео податак у јавности да је у Скопљу формиран један маскирани обавештајни центар, где се налазе и припадници служби суседних земаља, као што су Северна Македонија, Хрватска, Бугарска.

Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *