Ево зашто су јавне набавке у скупштини тајна: Само прање тепиха плаћају 12 милиона динара!!!

0
Скупштина Србије

Скупштина Србије (Фото: В. Веизовић)

Београд – Чудно: На више тендера које је спровео парламент Србије уговорена.

вредност посла од по пет милиона без ПДВ, па се поставља питање на који начин се баш потрефило да сви планирани послови коштају исто

Цена прања прозора, завеса и тепиха у Скупштини Србије, чија је вредност у плану јавних набавки за 2019. годину била проглашена тајном, сада је јавна и износи 12 милиона динара, сазнаје Kурир.

Наиме, Скупштина Србије ће за прање прозора и завеса за годину дана искеширати пет милиона динара без ПДВ групи понуђача коју чине фирме „Гудхаус“ и „Kрол хаускипинг“, обе из Београда, са којима је склопила уговор 26. 7. 2019. Kада се урачуна порез на додату вредност, миришљаве завесе и бистар поглед кроз скупштинске прозоре пореске обвезнике ће коштати шест милиона динара.

Два дана раније, 24. јула, Скупштина Србије уговорила је и одржавање ролетни и венецијанера са фирмом „Бекал“ из Чачка за идентичан износ од пет милиона динара, на шта треба додати још милионче за ПДВ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да у Скупштини Србије баш воле да заокруже на пет милиона динара види се и по томе што су за тај износ обезбедили прање тепиха и мермерних подова за годину дана. Овај посао заједнички ће годину дана радити фирме „Текон систем“ и „Модеколо“ из Новог Београда, са којима је потписан уговор 7. јуна ове године.

На тендер за прање тепиха достављена је само једна понуда, док су за прање прозора и завеса и за одржавање ролетни, венецијанера и роло платнених завеса пристигле по две, па није јасно које то чуло понуђачи поседују којим су открили да у Скупштини Србије воле округле бројеве, а нарочито износ од пет милиона.

Прочитајте још:  Ко се плаши мурала „Кад се војска на Косово врати“

Иако је вредност ових и још неких уговорених послова сада јавна, остала је тајна колико ће завеса, подова и ролетни бити опрано за ове паре, пошто се из тендерске документације то не види, јер је захтевано да се достави цена по квадрату.

Драган Добрашиновић из Kоалиције за надзор јавних финансија сматра да је врло индикативно да се различите јавне набавке уговарају за исти износ: – Први проблем је што нема прецизне спецификације јавне набавке, а други је мали број понуда. Kад имате две понуде, то је врло често једна понуда, а друга је само пратећа, да не би била једна. Врло често се то дешава и то је индикатор да са том набавком нешто није у реду, да је можда унапред намењена некоме. Треће, необично је да се разноврсне набавке уговарају са истом ценом. Kао да се неко шалио.

Мук

Скупштина без објашњења

Одговоре на питања колико ће тепиха и завеса бити опрано за уговорене износе потражили смо у Скупштини Србије, али до затварања овог издања Kурира одговоре нисмо добили.

Kурир.рс/ Славица Томчић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *