У Црној Гори ИЗРОДИ уклонили споменик Пуниши Рачићу, а оставили онај посвећен „хероју Албанаца”

0
Црна Гора (Фото: Профимедија)

Црногорска власт помаже подизање споменика националним херојима Албанаца, док забрањује подизање споменика јунацима свог народа

Подгоричка власт је одбила иницијативу да једна улица у главном граду понесе име убијеног југословенског амбасадора Владимира Роловића, чак и након што је предложено да се поред хрватске амбасаде у Подгорици подигне споменик Роловићу.

Надлежне инспекцијске службе Црне Горе, под притиском званичног Загреба, уклониле су споменик Пуниши Рачићу на приватном имању његових потомака у селу Слатина у општини Андријевица. Две године касније у Тузима је постављен споменик „хероју Албанаца” Деду Ђону Љуљију, такође на приватном поседу, испред његове куће.

Историја је забележила да се Љуљи залагао за то да Плав и Гусиње не припадну Црној Гори. Био је члан Призренске лиге и учесник ратних окршаја у Плаву и Гусињу (1879–1890) када је турско-албанска страна мобилисала своју војску са подручја Космета, северне Албаније, Плава и Гусиња и пружила оружани отпор црногорској војсци и тако спречила да Плав и Гусиње уђу у састав црногорске државе, упркос одлуци Берлинског конгреса 1878. године.

Власт се није противила ни подизању споменика ратном злочинцу Јусуфу Челићу – Исуфу Чељи у Вусању код Гусиња. Он је 28. јула 1944. у Велици, са Немцима и албанским злочинцима са Космета, Плава и Гусиња и муслиманском милицијом из Бихора, учествовао у погрому више од 700 жена и деце православне вере.

У црногорској скупштини посланик Демократског фронта (ДФ) Будимир Алексић питао је министра културе Александра Богдановића зашто Влада Црне Горе годинама не предузима ништа да се уклони тај споменички комплекс, иначе осветљен ноћу.

„Док су у Слатини чекали багере да ударе на малу спомен-плочу посвећену српском патриоти, у селу Вусање још чврсто стоји споменик албанском балисти и ратном злочинцу. И врху државе он не смета. С друге стране, званични Загреб нема намеру да сруши споменик злочинцу и терористи Миру Барешићу, који је убио црногорског амбасадора Владимира Роловића у Стокхолму”, каже Алексић.

Он је у црногорском парламенту рекао да би сада било „у духу сећања на антифашистичке тековине да у општини Беране подигну споменик Павлу Ђуришићу”.

„Позивам градоначелника Берана Драгослава Шћекића да у том граду подигне споменик четничком војводи Павлу Ђуришићу, који је био припадник антифашистичких формација Драже Михаиловића, кога је одликовао Шарл де Гол и амерички председник Труман 1948. за допринос антифашистичкој борби. Било би баш у духу сећања на антифашистичке тековине да у општини Беране подигну споменик Павлу Ђуришићу, па онда да пратимо како ће влада и Душко Марковић реаговати”, казао је Алексић.

Он је питао министра културе Александра Богдановића због чега министарство не уклања споменик Јусуфу Чељају, који је као командант балиста преводио јединицу „Скендербег” која је починила ратне злочине у Велици. На Богдановићеву констатацију да је за то надлежна локална самоуправа, Алексић је рекао да у Црној Гори постоје двоструки аршини „једни за Србе, други за Албанце”.

„Они се тамо хвале, и финансијер и његови рођаци, да држава не сме да им каже тим поводом. Кажу, ми смо заслужни за независну Црну Гору”, рекао је Алексић. „Неко може да ради шта год хоће, а неко ни по закону.”

Новица Ђурић, Политика.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.