Амнести: Фејсбук и Гугл угрожавају људска права прикупљањем личних података!

0
гугл

гугл(Фото: Profimedia)

Међународна организација Амнести интерненшенал (Амнестy Интернатионал) критиковала је Фејсбук и Гугл јер њихово прикупљање личних података омогућава повреде људских права широких размера.

„Пословни модел Фејсбука и Гугла који се заснива на надзору неспојив је са правом на приватност и представља претњу низу других права, укључујући право изражавања и мишљења, право на једнакост и право да се не буде дискриминисан”, наводи се у новом извештају АИ.

Ова организација признаје да Гугл и Фејсбук пружају корисну услугу милијардама људи, али упозорава да то доноси ризик.

Људи који желе да користе интернет присиљени су да пристану да буду непрестано праћени на мрежи као и физички, путем повезаних уређаја, додаје се у извештају.

Амнести је позвао владе свих држава да предузму кораке како би ублажили последице овог пословног модела, тако што ће усвојити прописе који ће смањити или елиминисати надзирање и иницирати реформе које ће вратити поверење људи у интернет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Гугл, Фејсбук и друге технолошке компаније морају да престану са свеприсутним надзором и пређу на пословни модел који поштује права”, закључује АИ.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *