Фудбалски клуб “Хајдук” из Сплита основали Срби

0

Само име клуба „Хајдук“ доста говори о пореклу. Наиме, хајдуци по Далмацији и Истри били су познати Срби који се помињу и у народним српским књигама.
Фудбалски клуб Хајдук из Сплита основали су Срби из Далмације! Та историјска чињеница свесно је заташкавана и мењана током 102 године колико постоји клуб.

„Биле“ су 1911. године основали браћа Фабијан и Лука Kалитерна, Луцијан Стела, Вјекослав Иванишевић, Иван Шакић. Пре Другог светског рата све Kалитерне су били Срби, Луцијан Стела је био Србин римокатолик, док су Шакићи и Иванишевићи пре рата били Срби, неки римокатолици, а неки православци, преноси блог портал Хајдуксрбија.

О српском пореклу браће Kалитерна постоје докази у књигама Аустроугарске, где пише да су оба брата хапшена због србофилије и ширења великосрпске пропаганде током Првог светског рата.

Оно што се потпуно прећуткује јесте чињеница да су у оснивању Хајдука учествовали и студентси српске националности који су у том периоду студирали у Бечу и Прагу.

Међу њима су Блажо Приморац, Борислав Приморац, Ђорђе Матавуљ, Никола Матановић, Павле Јанковић, Филип Радовић, Филип Јанковић, Јован Дивац, Новица Давнић, Бранко Вуковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прећуткује се и чињеница да су логистичку и материјалну помоћ за оснивање клуба студенти добили од организације „Српска зора„.

Само име клуба „Хајдук“ доста говори о пореклу. Наиме, хајдуци по Далмацији и Истри били су познати Срби који се помињу и у народним српским књигама, попут Стојана Јанковића, Ива Сењанина, Илије Смиљанића, Иве Голотрба, Kомнена Барјактара…

Вебтрибуне

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *