Мигранти неће у колективне центре, избегавају да дају личне податке!

0

Мигранти (Фото: В. Веизовић)

Београд – Због насилног уласка у напуштени војни објекат у Балканској 53 недавно је приведено шест миграната. Иако се ова зграда, како кажу у Министарству одбране, налази у мастер плану отуђења непокретности које нису неопходне за војску, и у надлежности је Републичке дирекције за имовину, предузете су додатне мере да се она заштити и осигура. Комшије међутим тврде да су око овог објекта виђали много више миграната него што их је приведено. Ово место било је, како преносе медији, дом за стотинак миграната, а суседи су често могли да виде како они овде ложе ватру па чак и да се међусобно препиру и туку.

Хрватски медији тврде: Ово нису мигранти већ ИСИС-ова војска!

Упад у ову зграду, међутим, није први случај да мигранти окупирају неки београдски објекат. Хангари у којима су они живели готово две године рашчишћени су и данас се ту налазе долазни перони БАС-а. Са лица земље збрисане су и напуштене зграде Савамале где су проналазили уточиште, а срушене су и бараке на Косанчићевом венцу у којима је пре три године у пожару повређен један од „станара” – такође мигрант. Али, остало је још места и зграда у којима се окупљају и бораве људи који не иду у колективне центре, а многе од њих виђамо и у парку у близини Економског факултета. Осим око Аутобуске станице, има их и у Доњем и Горњем граду Београдске тврђаве, а многи од њих „дом” су нашли и с друге стране Саве, под сводовима Железничког моста.

Прочитајте још:  МУП ПОЗИВА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Сутра од 7 до 19 часова предајте нелегално оружје




– Мигранте ван центара наше екипе свакодневно броје на терену. На улицама и у парковима Београда дневно се може видети од 200 до 300 лица. Део њих борави по хостелима и у приватном смештају, о чему немамо валидне податке – кажу из Комесаријата за избеглице и додају да на улицама срећемо и људе смештене у Крњачи и Обреновцу који се у центру града окупљају због размене информација о наставку свог путовања ка Западној Европи.

У граду је највише невољника који стижу из Авганистана, Ирака, Ирана, Сирије и Бангладеша. У већини су млади мушкарци, самци. Овде су у транзиту, задржавају се дан-два и одлазе даље, најчешће према границама са Хрватском, Мађарском, Босном и Херцеговином, у које покушавају да уђу. Тамо је, кажу, и највише избеглица које су ван центара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Апатинци у страху од масе мигранта којих је толико да се народ закључава у куће са првим мраком

– Мигранти који избегавају да буду смештени у прихватне центре раде то најчешће зато што не желе да се региструју и дају своје податке, што је неопходно при пријему у било који прихватни центар. Они желе што пре да иду даље, а најчешће имају и новца за то – објашњавају у Комесаријату.

Радош Ђуровић из Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила тврди да ако кажемо да мигранти „избегавају” колективни смештај – занемарујемо праву суштину проблема.

– Нико не жели да буде напољу и на хладном уместо на топлом и удобном. Они не желе да оду у прихватне центре јер их Комесаријат некада распоређује и неколико стотина километара даље од места у ком су се пријавили. Нико од људи који одавде хоће да иду за два-три дана не жели да га из Београда пошаљу рецимо у Сјеницу – истиче Ђуровић и додаје да се у транзитним камповима људи и не региструју. Свакодневно у престоници је, каже он, најмање 400 избеглица.

Прочитајте још:  Вучић позвао председника Киргистана у Србију

Он има и крупне замерке на рад Комесаријата. Круто и бирократски, сматра, не може се управљати миграцијама. Уз то, овој институцији недостаје координације у раду, али и још стручних људи са искуством и знањем у области миграција.

– Када су раније мигранти били у парковима око станице, била је иста прича, да они не желе у колективни смешај.

Крњача је тад била препуна, а проблем је решен када је отворен камп у Обреновцу – подсећа Ђуровић.

У Комесаријату међутим додају да њихови запослени, као и остали државни органи, свакодневно обилазе локације у Београду, али и у осталим српским општинама где се окупљају мигранти. Позивају их да уђу у центре у којима је довољно места.




– Очекује се да ће знатан број њих, као и ранијих година, са првим хладним данима да уђе у прихватне центре – кажу из Комесаријата.

У центрима 3.484 мигранта

У Београду постоје два центра за мигранте и тражиоце азила. У Центру за азил у Крњачи намењеном за породице са децом јуче се налазило 318 миграната. У обреновачком прихватном центру, где су само мушкарци, било их је 329. У Србији, како кажу у Комесаријату, постоји 19 таквих центара, а отворено их је 16. Они раде 24 сата 7 дана у недељи. У њима је јуче било 3.484 мигранта. У три постоје дежурства и, где има потребе, ради се ургентни прихват. Места, закључују, има.

Ана Вуковић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *