Министар Ђорђевић шокирао изјавом: Треба нам радне снаге, Албанци ће радити у Србији, увозићемо мигранте преко интернета! (видео)

1
(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Мања контрола трговине, пролаз робе без царина којима се пуни буџет Републике Србије, путовања без пасоша, лакше запошљавање у Србији, Северној Македонији и Албанији за грађане тих држава – то је циљ договора председника Александра Вучића и премијера Зорана Заева и Едија Раме. Kако ће се закони и пракса томе прилагодити?

За страног држављанина тада ће важити иста правила и процедуре као и за домаће раднике.

На реду је усаглашавање прописа са ресорним министрима Северне Македоније и Албаније. Министар Ђорђевић каже да очекује да ће то врло брзо ући у званичну процедуру.
“Желимо да будемо атрактивни, да немамо неки лимит када је у питању радна снага”, истакао је Ђорђевић.

Тренутно је у Србији, према Ђорђевићевим речима, мање од 10 одсто незапослених, али се чека крај трећег квартала, јер су тада бољи резултати.

“Нама није циљ да проценат буде нула, то је већ проблем за државу. Најздравије је да буде негде око два-три одсто незапослених. Ми ћемо гледати да у наредним годинама то спустимо”, истакао је министар.

Ђорђевић је поред тога рекао да ће првенство у запошљавању наводно имати грађани Србије, међутим није прецизирао на који начин би држава могла да натера приватнике да се одлуче за одређеног радника на националној основи или по критеријуму држављанства, јер би се тада вршила дискриминација.

Извор: РТС/Дневна Газета

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.