Одговор Удружења “Милош С. Милојевић” на апел “стручњака” против псеудоисторије

0

(Фото: Фејсбук Новица Крезић)

Удружење “Милош С. Милојевић” реаговало је на апел групе од више од 140 стручњака у области друштвено-хуманистичких наука који су позвали јавност и надлежне да одбаце као неприхватљиво и штетно његово деловање због псеудоисторијских, ксенофобних и антисемитских ставова које пропагира. Одговор Удружења “Милош Милојевић” објављујемо у целини:

Да ли злоупотребљавате име српског романтичарског публицисте друге половине 19. века Милоша Милојевића и због цега промовишете његова дела која су чак и његови савременици уклонили из научне сфере?

Нетачно је да Удружење “Милош Милојевић” из Црне Баре злоупотребљава име академика Милоша С. Милојевића рођеног у нашем месту. Бавимо се представљањем лика и дела знаменитог Србина XIX века Милоша С. Милојевића чија су дала у већини случајева штампана у Државној штампарији.

Не ради се о злуопреби имена, М. С. Милојевића који је званично академик САНУ (https://www.sanu.ac.rs/clan/milojevic-milos/), дела су доступна у библиотекама од САНУ, преко Народне библиотеке Србије, Етнографског музеја Србије и других библиотека у Србији, али и широм света. Удружење је званично регистровано и устројено.

Лик и дела академика Милоша С. Милојевића јесу оспоравана од противника, али нису забрањена! Те као такав слободан је за представљање, које је нужно, гледајући на његову изопштеност из свести српског народа која се мери веком!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли је тачно да чланови и симпатизери вашег удружења вређају и прете физичким насиљем потписницима овог апела и пропагирају отворене ксенофобне и антисемитске ставове?

Наше удружење има званични сајт www.milosmilojevic.com и Званичну фејсбук страницу:

https://www.facebook.com/udruzenjemilosmilojevic/

на којима не башитнимо ни један вид недозвољеног наведеног понашања у шта се можете и посетом наведених линкова уверити.

Прочитајте још:  На камиону у Вашингтону слике страдања Срба на Косову и порука: „Курти марксистички диктатор“

Међутим, евидентно је повећано интересовање за наш рад, као и за саму личност Милоша С. Милојевића, те се путем друштвених мрежа оснивају самосталне странице, групе, чији оснивач може бити свако. Колико је нама познато ту се износе лични ставови, запажања, истраживања и сл. који су често и поткрепљени доказима, чињеницама и сл. О коментарима на исте назахвално је говорити, јер су то кометари целокупне заједнице на интеренту на које наше удружење не може да утиче.

Да ли је тачно да сте ове године два пута добили финансијску подршку Министарства културе за ваше деловање?

Удружење је аплицирало на више пројеката у земљи и иностранству. Конкретно, код Министарства кулуре и информисања Републике Србије, пројект “Ратна архива Милоша С. Милојевића, писма из срско-турских ратова” подржан је у 2018. и овој 2019. години, а наше друштво је партнер институцијама – носиоцима поројекта, и то Међуопштинском историјском архиву Шабац (2018) и Народној библиотеци Јанко Веселиновић (2019) из Богатића.

Удружење “Милош Милојевић” већ 2. године успешно огранизује јавне  Научне скупове чије се теме баве ликом и делом академика Милоша С. Милојевића, где поред еминентних научно-стручних сарадника из земље и окружења учешће све више узимају и историчари из Руске Федерације, Белорусије и слично, те су се и потписници (?) овог Апела могли појавити са својим научним радовима да оспоре лик и дело академика Милоша С. Милојевића.

Поставља се питаље да ли у демократском друштву овакав вид “Апела” представља својеврсни притисак на загарнтоване слободе, узимајући у вид чињеницу да се научна дебата одвија у сада већ установљеном формату научних скупова, где су сви добродошли?

Прочитајте још:  Укидање динара на КиМ: Које алтернативе Србији преостају ако Приштина испуни претње?

Новица Крезић, прдседник Удружења Милош Милојевић Црна Бара

У ЛИНКУ можете ‘прочитати апел самозваних стручњака који траже забрану употребе Милоша С. Милојевића у званичној историји.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *