Од почетка године у Србији убијено 28 жена, надлежни не сарађују на адекватан начин

1

(Фото: Pixabay/ Tumisu)

Поражавајућа статистика је то, како преноси РТС, да је у протеклих десет година, више од 320 жена страдало у породичном насиљу.

Заштитник грађана Зоран Пашалић у саопштењу истиче да жене жртве насиља најчешће нису у могућности да са децом напусте насилника јер нису финансијски самосталне.

Он истиче да посебну пажњу треба посветити спречавању од родно заснованог насиља према женама на селу, као и заштити жена са инвалидитетом и Ромкиња.

Пашалић подсећа и на важност усвајања Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља у породици и партнерским односима, као и на важност развоја услуга у заједници које би женама жртвама насиља пружиле што бољу подршку и помоћ за њихово осамостаљивање. Додаје да у највећем броју случајева надлежни органи не сарађују на адекватан начин.

Подсетимо, 25. новембар проглашен је Међународним даном борбе против насиља над женама на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Kариба (Феминист Енцуентро) одржаном у Боготи, 1981. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Уједињене Нације су резолуцијом 54/134, 1999. године службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Овај дан је одабран као сећање на сестре Мирабел (Патрију, Минерву и Марију Терезу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској републици 1960. Под именом „Лас Марипосас“ (Лептири) деловале су као политичке активисткиње и постале видљиви симбол отпора диктаторском режиму Трухиља.

Уколико сте жртве насиља, можете га пријавити Сигурној кући на 0800 011 011. Линија је бесплатна, а радно време централе је радним данима од 10 до 19 часова.

Прочитајте још:  Хрватски медији ликују због насиља у Србији

Београд у бојама солидарности

Народна скупштина, палата „Албанија“, Мост на Ади, Фонтана на Славији и Бранков мост данас ће бити у наранџастој боји, која симболизује борбу против насиља над женама.

Драгана Јовановић / Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Од почетка године у Србији убијено 28 жена, надлежни не сарађују на адекватан начин

  1. Саосећам са децом жртава.
    Иначе, у Шведској је врло сличан број убијених жена годишње,
    што ме чуди, обзиром на то да оне углавном нису имале
    никакве озбиљне финансијске потешкоће.
    Изгледа да насиље не зависи од степена благостања…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *