Колико је безбеда храна коју доносимо са пијаце

0
(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Технологија производње и безбедност хране је прича будућности. Од земљишта на коме се гаје биљке зависи и њихов хемијски састав, али и од начина чувања и транспорта. Институт за прехрамбену технологију и биохемију Пољопривредног факултета је урадио испитивање 11 врста поврћа и шампињона са пијаца у Београду.

Институт је обавио испитивање 11 врста поврћа и шампињона са пијаце у Земуну, са Зеленог венца и пијаце органских производа из Блока 44 на Новом Београду.Професор Милош Рајковић, директор Института за прехрамбену технологију и биохемију Пољопривредног факултета у Земуну, гостујући у Јутарњем програму, наводи да је циљ њиховог истраживања био да се испита постојање и степен присуства тешких метала у овим производима и да се упореде производи из конвенционалне и органске производње.

„Трагови тешких метала су откривени у свим врстама производа, али је сигурно да је у органски произведеној храни садржај тих материја сведен на ниво који је сасвим задовољавајући“, напомиње професор Рајковић.Добијени резултати показују, додаје гост Јутарњег програма, да се у свим испитиваним намирницама могу пронаћи трагови тешких метала, али да није утврђено присуство оних најопаснијих, као што су кадмијум, олово, жива или арсен.

Фотографија корисника Бесплатне фотографије - Besplatne fotografije - free photography

Дозвољена количина тешких метала у намирницама је строго регулисана прописима и истраживачи Института су потврдили да се у производима који се могу наћи на нашим пијацама не налази повишена концентрација тешких метала. Што се тиче поврћа из органске производње, професор Рајковић наводи да су очекивали да ће проценат присуства тешких метала бити нешто мањи, али да је за квалитет производа важна едукација како произвођача, тако и потрошача.

RTS

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.