Асад: „Можете ли замислити да наша војска дође у Француску без позива?“

0

(Фото: Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Global Look Press / RT)

Нема битне разлике између подржавања тероризма на сиријском тлу и слања трупа без формалног одобрења сиријске владе, рекао је сиријски председник Башар Асад, осуђујући улогу Француске у грађанском рату у Сирији.

Сирија је “прешла дуг пут” да би поразила појаву тероризма на свом тлу, али џепови отпора и даље остају јер џихадисти добијају подршку Турске и западних земаља, рекао је Башар Асад за часопис “Париз меч”, издвајајући САД, Велику Британију и „посебно Француску“.



Француска се придружила коалицији против “Исламске државе” коју предводе САД, пружајући ваздушну подршку и распоређујући специјалне снаге у Сирији. Али за Асада, француска интервенција представља „окупацију“, јер Париз, као и његов главни НАТО савезник Вашингтон, нису добили одобрење Дамаска за војну интервенцију.

“Да ли стварно мислите да можемо послати сиријске снаге да се боре против тероризма у Француској, а да нас француска влада не позове? Међународно право управља понашањем држава у свету, а не њиховим намерама.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада, када су стране снаге дошле у Сирију, а да их није позвала легитимна влада, „то је окупација“, инсистира сиријски председник, додајући, да „нема велике разлике између подржавања тероризма и распоређивања војске у циљу окупације земље”.



Операцијом под називом “Шамал”, францускe снаге требало је, званично, да изврше извиђачке летове и помогну курдским борцима у Сирији. У време врхунца, војна техника Француске на Блиском истоку обухватала је ударну групу “Шарл де Гол”, борбену ескадрилу авиона као и неколико морнаричких јединица на терену.

Интервју је настао услед напретка сиријске војске у северној провинцији Идлиб. Сада сиријске снаге покушавају да задају коначан ударац преосталим милитантнимa у насељима дуж стратешког аутопута Дамаск-Алепо.

Прочитајте још:  Стриц сиријског председника осуђен у Паризу

Док се борбе настављају, Асад је рекао да Сирија може водити рат без икакве подршке са Запада.

“Можемо да управљамо сопственим ангажманом … Али желимо да се вратимо светском поретку који се више не поштује, јер влада хаос”, закључио је Асад.

Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *