Климатска и еколошка ванредна ситуација у Европи

0
(Фото: Weather Bell)

Европски парламент усвојио је Резолуцију којом се проглашава климатска и еколошка ванредна ситуација у Европи и позвао је Европску унију да се на конференцији УН следеће недеље обавеже да до 2025. године достигне нулту емисију гасова који стварају ефекат „стаклене баште“.

Уочи конференције УН о климатским променама ЦОП25, која се од 2. до 13. децембра одржава у Мадриду, Европски парламент усвојио је Резолуцију којом се проглашава климатска и еколошка ванредна ситуација у Европи и глобално.

Европски парламент затражио је од Европске комисије да осигура да сви релевантни законодавни и буџетски предлози буду усклађени у циљу лимитирања глобалног загревања испод 1,5 степена.У одвојеном документу Парламент је позвао ЕУ да на конференцији УН представи стратегију за постизања климатске неутралности „што је пре могуће, а најкасније до 2050. године“.

Новоизабрана председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвана је да у Европски зелени споразум као циљ уведе смањења емисије штетних гасова за 55 одсто до 2030. године.

У Европском парламенту траже више финансијске подршке за борбу против климатских промена, односно да земље ЕУ „најмање удвоструче“ свој допринос међународном фонду за „зелену климу“. Оцењује се да обећања развијених земаља у циљу борбе против климатских промена не испуњавају заједнички циљ од 100 милијарди долара на годишњем нивоу од 2020. године.Европски парламентарци позвали су све земље ЕУ да укину све директне и индиректне субвенције за фосилна горива до 2020. године.

У Парламенту подсећају да су бројне земље, локалне администрације и научници изјавили да се планета Земља суочава са климатском кризом.

Додаје се да је Европска комисија већ предложила циљ нулте емисије до 2050. године, али Европски савет то још није одобрио зато што се противе Пољска, Мађарска и Чешка.

Спутњик

Прочитајте још: 

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.