“Власт уништава мале и средње пољопривреднике на рачун странаца”

0

(Фото: Pixabay/Gavilla)

Невладина организација Зрењанински социјални форум (ЗСФ) оценила је данас да је положај малих и средњих пољопривредних произвођача све тежи, јер држава форсира велике произвођаче, а због присуства великог броја страних инвеститора, Србија је „изгубила суверенитет“ у производњи хране.

„У последњих 20 година дошло је до велике концентрације власништва над пољопривредним земљиштем и монополизације пољопривредне производње. Држава ову област уређује у сагланости са интересима великих приватних агрокорпорација, а положај домаћих малих и средњих произвођача све је тежи. Стране компаније повећавају своје присуство у пољопривредној производњи у Србији. Због овакве државне стратегије, Србија је изгубила суверенитет у производњи хране“, оцењује се у саопштењу ЗСФ.




Додаје се да „капиталисте интересује само профит“, затим да нису заинтересовани за негативне еколошке ефекте које производи масовна употреба хемијских средстава, а на тржишту опстају само највеће компаније док се домаћи произвођачи суочавају са нелојалном конкуренцијом фармера из Европске уније који добијају огромне субвенције од ЕУ, а тржиште Србије отворено је за њихове производе.

ЗСФ је оценио да већ више година постоје злоупотребе у издавању пољопривредног земљишта које је у власништву државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најавили су да ће тим поводом у петак, 6. децембра, бити одржана трибина у „Kлубу Доситеј“ на Леснини, у Зрењанину, с почетком у 19.00.

Скуп се организује у оквиру пројекта Грађански активизам у Зрењанину који је подржала Фондација за отворено друштво Србија.

Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *