Четвртина становништва Немачке је мигрантског порекла – Шта их чека за две деценије?

1

Свака четврта особа или 25,5 одсто становништва у Немачкој има мигрантско порекло. Немачка је направила помаке у интеграцији странаца, наводи се у извештају савезне владе у Берлину.
Повереница немачке владе за питање интеграције Анете Видман-Мауц (ЦДУ) сматра да је интеграција у Немачкој на добром путу.

“Савезна република Немачка је усељеничка земља и способна је за интеграцију”, изјавила је она поводом представљања последњег извештаја о стању интеграције у земљи. Тај извештај влада објављује сваке две године.

“Но потреба за побољшањем постоји на подручју образовања миграната”, додала је Видман-Мауц. Тако је, према њеним речима, посебно потребна боља подршка када је реч о језику и увођење обавезног теста о знању језика за децу пре њиховог поласка у школу.

“Женама је такође потребна већа подршка како би на тржишту рада могле бити успешне”, рекла је она. С тим циљем је, како каже Видман-Мауц, потребна је “офанзива интеграције”.

Оно што је такође неопходно јесте ефективнија борба против мржње према странцима и дискриминације на интернету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



“Подстрекачи мржње на различитим платформама морају осетити да је правна држава пред њиховим вратима”, каже она.

“Након напада у Халеу и убиства Валтера Либкеа у Kаселу, мора бити јасно да десничарски екстремизам, антисемитизам и мржња према муслиманима представљају реалну опасност”, рекла је повереница немачке владе за питања интеграције. Исто важи, како је рекла, за исламски екстремизам.

Kритика опозиције

Опозиција у Бундестагу критиковала је рад владе по питању интеграције.

Филиз Полат, портпаролка Зелених за питања миграције и политику интеграције је рекла: “Немачка све чешће доноси одлуку о дозволи боравка (у земљи) на основу могућности и шанси када је реч о економској и друштвеној партиципацији”.

Прочитајте још:  Велика рација у Немачкој, хапсе десничаре: Планирали државни удар, међу приведенима и једна Рускиња

Она такође каже да се многи људи који немају сигуран боравак у земљи суочавају са забраном рада, а такође је онемогућено регуларно похађање школе и понуде када је реч о интеграцији.

Странка Левице сматра да влада преспоро спроводи “важне предлоге за интеграцију на тржишту рада”.



“За стварну репрезентацију нашег усељеничког друштва још увек недостаје особа са мигрантском позадином на руководећим позицијама у јавним службама”, каже Гекај Акбулут, портпаролка Левице за питања интеграције.

ЦДУ/ЦСУ пак упућује на напредак који је постигнут у политици интеграције. Такав развој ситуације радује “посебно јер је јавни дискурс често обележен мржњом и подстицањем на мржњу и делом пружа другачију слику”, каже Нина Варкен, повереница посланичке групе ЦДУ/ЦСУ за питања интеграције.

Но она додаје да напори у циљу интеграције не смеју бити смањени.

“Морамо се усредоточити на оне без којих дугорочна, успешна интеграција није могућа, дакле на жене и децу”, каже Варкен.



Свака четврта особа у Немачкој има мигрантско порекло што је 25,5 одсто становништва. Прошле године је 52 процента тих особа имало немачко држављанство, док се 48 процената водило као странци, наводи се у извештају о интеграцији представљеном у уторак.

Подаци показују да је усељавање у Немачку смањено: прошле године је у земљу дошло око 1,6 милиона људи, што је 300.000 мање него претходне године. Више од половине, 53 одсто усељеника, стигло је из земаља Европске уније.

И број захтева за азил знатно је смањен: У првих десет месеци 2019. године тај број је износио око 141.900. Поређења ради, 2018. је било поднесено око 185.800 захтева, а 2017. године више од 222.000.

Прочитајте још:  Амерички избори: зашто Бајден пушта илегалне мигранте у САД

Дојче Веле



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Четвртина становништва Немачке је мигрантског порекла – Шта их чека за две деценије?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *